Скупштина: Нећемо укидати Дан Републике

Народна скупштина Републике Српске неће укидати Дан Републике, уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Приједлогу декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је у […]

среда, април 15, 2015 / 17:18

Народна скупштина Републике Српске неће укидати Дан Републике, уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Приједлогу декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је у завршној ријечи на данашњој сједници да парламент Српске доноси декларацију као политички акт, исто као што је и захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ политички акт.

"Надамо се да ће декларација имати пуну подршку, не само народних посланика, већ и представника Српске који ће имати прилику да бране Дан Републике и позицију Републике Српске са свим њеним правима и обавезама унутар БиХ", истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да је "оно што ради високи представник у БиХ Валентин Инцко једна врста притиска".

"Зар политички акт, као што је ова декларација, може да буде било какав притисак? Позивање Инцка да парламент Српске уради нешто је притисак, а његов став и став Предсједништва СДА ни у чему се не разликују", закључио је Чубриловић.

Народна скупштина сматра да је оспоравање ових одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Празници Српске утемељени су на начелу недискриминације и не угрожавају национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног од три конститутивна народа и одговарају универзалним вриједностима, европским тековинама и искуствима.

Неприхватљиво је да се у поступку оцјењивања уставности оспорених одредаба Закона цијене политички и историјски догађаји због којих је 9. јануар одређен као Дан Републике, наводи се у размотреном Приједлогу декларације.

Парламент Српске изражава пуну вољу и спремност да се искористе сва правна и политичка средства да би се одбранили легитимни интереси и сачувао идентитет Републике Српске потврђен Дејтонским споразумом.

Народна скупштина позива на јединствен став и дјеловање представника Републике Српске у органима и институцијама у БиХ и свих политичких странака са сједиштем у Републици Српској, да штите интересе Српске и њених грађана и очувања уставног поретка, утврђеног Дејтонским мировним споразумом.

Посланици српских парламентарних странака сагласни су да је неприхватљиво укидање Дана Републике Српске, док потпредсједник Народне скупштине Српске Сенад Братић сматра да је декларација непотребна, јер се њоме прејудицира одлука Уставног суда БиХ, те "врши притисак на правосудне институције".

У Народној скупштини Републике Српске у току је редовна пауза до 17.00 часова.

Амбасада позива…

Амбасада САД у БиХ позвала је посланике Народне скупштине Републике Српске да покажу приврженост Дејтонском споразуму тако што ће се уздржати од усвајања било какве декларације којом би био негиран ауторитет Уставног суда БиХ.

Из Амбасаде САД у БиХ саопштено је да експлицитно изрицање намјере да се не проводи одлука Уставног суда у предмету који се тиче Закона о празницима Републике Српске, као што то чине три члана Декларације која је тренутно на разматрању, врло јасно и очито у супротности са владавином права.

У Амбасади САД сматрају да је било који позив да се преиспитају раније донесене одлуке Уставног суда БиХ једнако неприхватљив, имајући у виду да је Уставни суд БиХ изворни и интегрални дио Анекса 4 Дејтонског споразума – Устава БиХ.

Из америчке Амбасаде наводе да је поштивање владавине права од свих странака у БиХ кључан дио демократског процеса.

"Остале мјере за рјешавање економских и политичких изазова са којима се земља суочава биће још теже без овог важног законског оквира и стабилности коју он нуди", наводи се у саопштењу.

Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су на данашњој сједници Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности чланова Закона о празницима Републике Српске којима се 9. јануар утврђује као Дан Републике.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *