Скупштина Крима: Улазимо у састав Русије

Врховни совјет (скупштина) Крима донио је данас начелну одлуку о ступању те аутономне украјинске републике као субјекта федерације у састав Руске Федерације, јавиле су руске агенције. "Ступити у састав Руске Федерације са правима субјекта РФ", наведено је у тексту одлуке, коју је агенцији РИА Новости дао на увид посланик кримске скупштине Сергеј Шувајников. Потпредсједник руске […]

четвртак, март 6, 2014 / 14:15

Врховни совјет (скупштина) Крима донио је данас начелну одлуку о ступању те аутономне украјинске републике као субјекта федерације у састав Руске Федерације, јавиле су руске агенције.

"Ступити у састав Руске Федерације са правима субјекта РФ", наведено је у тексту одлуке, коју је агенцији РИА Новости дао на увид посланик кримске скупштине Сергеј Шувајников.

Потпредсједник руске Думе и функционер владајуће Јединствене Русије Сергеј Неверов изјавио је да је ова одлука историјска.

"Ми смо један народ, који је неодговорном вољом партијских функционера био подијељен", рекао је он Итар-Тасу.

Руски предсједник Владимир Путин обавијештен је о данашњој одлуци Скупштине Крима о ступању те аутономије у састав Руске Федерације, изјавио је Путинов прес секретар Дмитриј Песков.

"Та вијест тек је стигла, предсједник је о њој обавијештен", рекао је Песков Итар-Тасу, наводећи да томе нема шта да се додаје.

Референдум 16. марта

Референдум о статусу Крима биће одржан 16. марта, најавио је први замјеник премијера ове аутономне области, Рустам Темиргалиев.

"Референдум ће се одржати 16. марта и на гласачким листићима ће бити два питања: Да ли желите да крим постане саставни дио Руске федерације, а друго: Да ли желите да се Криму врати статус по Уставу из 1992", рекао је Темиргалиев, а преноси Итар-Тас.

Прошле недјеље је најављено да ће се овај референдум одржати 30. марта.
По Уставу из 1992, Крим је аутономна република у саставу Украјине, а са Кијевом сарађује на основу заједнички потписаног споразума.

Званичници Крима истакли су да је тренутна влада у Кијеву окупирана и да све полицијске и војне снаге на Криму не смију примати наређења од њих.

Севастопољ неће на украјинске изборе

Новоизабрани градоначелник Севастопоља Алексеј Чали изјавио је данас да грађани тог града неће учествовати на украјинским предсједничким изборима, заказаним за 25. мај.

"Севастопољ одбија да учетсвује на изборима које су наметнуле нелегитимне власти", рекао је Чали, а преноси Интерфакс Украјине.

Он је рекао да се Севастопољ строго држи слова закона, али да жели да очува све економске везе са Кијевом.

"Град наставља да плаћа порезе и очекује одговарајући став пријестонице. Ако трансфер средстава из државног буџета буде прекинут, искористићемо новац из ‘стабилизационог фонда’ који је формиран уз помоћ донација наших сународника из Русије и свијета", рекао је Чали.

Пословни човјек, Рус Алексеј Чали изабран је 23. фебруара за предсједавајућег извршног комитета Севастопоља, тијела које до тада није постојало, и за предсједавајућег Координационаог савјета за градску инфраструктуру Севастопоља.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Овде је једна прича, у историји доста пута испричана. Када се одређују админитсративне границе у сложеној земљи том послу се прилази недовољно озбиљно, често се не уважавају културни разлози, историја, етнографија, а доминатно мишљење зна бити „ма кога брига за неке унутрашње границе, све је то једна земља“. У таквој причи боље пролазе они покваренији и незајажљиви, а лошије они чији национални лидери бивају заробљени у властитом самољубљу (како је то нас Србе у историји коштало). Проблем настаје када следи сецесија, и настају нове државе, и ове (неважне) међе постану границе нових земаља. У Криму је прича позната, своју улогу је одиграо дрипац Хрушчов 1954-е, иначе Украјинац, а у том СССР-у, и следебеницима иначе бољшевиче идеологије, беше важно што више осакатити (доминантну) руску нацију, што више Руса оставити ван (тада) РССР, и тако ваљда створити услове за стварање неке нове совјетске нације.
  Са АР Крим ће прича могуће ићи једноставно, али биће проблем са Донбасом, читавим источним делом Украјине, такође и Одешком (могуће и Миколајивском и Хершонском) обалсти које су на западу, и где влада проруско расположење и добар део становника доживљава Руску федерацију својом матицом. Режисери хаоса у Украјини који су преко неонацистичкихј група и улице и поставили узурпаторску власт у Кијеву ће настојати изазвати крвипролиће, зато је важно (и за луидере тих области, али и лидере Русије) из једне грешке (из историје) не улазити у другу, опрезно и мудро вући потезе, не стварати нове поделе (којих је и тако превише у Украјини), сукобе, анимозитете, и по сваку цену избећи крвопролиће.

 2. САО Крим 🙂 Још једна сива зона на карти екс-СССР-а, рај за перачину лове, трговину оружјем, људима и наркотицима 🙂 Чисто да се Придњестровље, Јужна Осетија, Абхазија и Нагорно-Карабах не осјећају усамљено.. 🙂

 3. Kalabalak, 06.03.2014. 15:48:10

  za razliku od @Kosove@ koja je zona nato drug-trafikinga bez presedana i pod punim svetlom. !_?
  Pa [up;ino poturcena, dokle misli[ da ce vam jos kapati lova od sorosa, NEDa i USAIDa?
  Ako si taze poturceni srbin u zadnje dve decenije, gorices u paklu obaska! Fuj!

 4. Kalabalak, 06.03.2014. 15:48:10

  za razliku od @Kosove@ koja je zona nato drug-trafikinga bez presedana i pod punim svetlom. !_?
  Pa [up;ino poturcena, dokle misli[ da ce vam jos kapati lova od sorosa, NEDa i USAIDa?
  Ako si taze poturceni srbin u zadnje dve decenije, gorices u paklu obaska! Fuj!

 5. Svaka cast za bratski narod.
  Rekao je sta misli o rastu nacisticke i kolonijalne ideologije koja se valja iz pravca Berlina.
  Isti je to narod koji je napravio preokret u drugom svjetskom ratu.Samo naprijed braco…
  Narod ima pravo da se izjasni o svojoj sudbini.

 6. Јеси зајебан јебо те миш! 🙂 Права србенда, патриЈота! Алал вера! 😉 Негооо..мутира ли гласић? Пробијају ли брчићи? B-) Ако, ако.. 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *