Сјеверна Кореја прогласила рат, још само да почне

Сјеверна Кореја је данас прогласила да је “у рату с Јужном Корејом” и упозорила Сеул и Вашингтон да би свака провокација ексалирала у тотални нуклеарни сукоб. “Односи између двије Кореје од овог тренутка улазе у ратно стање и сва питања између двије земље биће рјешавана у складу са ратним протоколом”, саопштила је сјевернокорејска влада. “Дуготрајна […]

субота, март 30, 2013 / 08:48

Сјеверна Кореја је данас прогласила да је “у рату с Јужном Корејом” и упозорила Сеул и Вашингтон да би свака провокација ексалирала у тотални нуклеарни сукоб.

“Односи између двије Кореје од овог тренутка улазе у ратно стање и сва питања између двије земље биће рјешавана у складу са ратним протоколом”, саопштила је сјевернокорејска влада.

“Дуготрајна ситуација на Корејском полуострву која није ни мир, ни рат коначно је завршена”, навела је влада, дадајући да би евентуална провокација САД или Јужне Кореје покренула “нуклеарни рат”.

Корејски рат (1950-53) је завршен примирјем, а не мировним споразумом, што значи да су двије Кореје протеклих шест деценија биле технички у рату, преноси АФП.

Сјеверна Кореја је почетком мјесеца објавила да укида примирје и друге билатералне мировне споразуме потписане са Сеулом у знак протеста због заједничких војних вјежби Северне Кореје и САД.

САД су поручиле да су ову објаву схватиле озбиљно, али су примјетиле да се ради о познатом обрасцу понашања Сјеверне Кореје, док је Јужна Кореја оцијенила да се ради о старој пријетњи која је формулисана на нови начин.

“Сјеверна Кореја има дугу историју ратоборне реторике и пријетњи и данашања објава је у складу са познатим обрасцем”, изјавила је портпаролка Савјета за националну безбједност Кетлин Хејден.

Јужнокорејско министарство за уједињење саопштило је да ратна претња “не представља ништа ново”, док је министарство одбране рекло да ће “жестоко одговорити” на сваку провокацију, али је додало да није уочено никакво битно кретање војске дуж границе.

Кина и Русија су позвале на мир, а посебну забринутост је изразио руски министар спољњих послова Сергеј Лавров. “Ми једноставно видимо да ситуација измиче контроли”, изјавио је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *