СИПА наставила: Хапшења због малверзација са помоћи након поплава

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су синоћ акцију „Саилор“, која се изводи на подручју Бање Луке и Мостара.  У оквиру ове акције до сада су слободе лишене четири особе иницијала М.М., Ж.Ђ., Д.Т. и Д.М. због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним […]

понедељак, јун 30, 2014 / 13:00

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су синоћ акцију „Саилор“, која се изводи на подручју Бање Луке и Мостара.

 У оквиру ове акције до сада су слободе лишене четири особе иницијала М.М., Ж.Ђ., Д.Т. и Д.М. због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима порезна утаја или превара, царинска превара, противзаконито посредовање и злоупотреба положаја или овлашћења.

Ове особе сумњиче се да су као припадници организиране криминалне групе, искористивши стање природне несреће у БиХ, вршили одређене малверзације приликом сачињавања листи о оштећењу робе у појединим фирмама, тако што су фалсификовали и сачињавали лажну документацију како би приказали већу штету него што јесте ради избјегавања плаћања ПДВ обавеза, а све с циљем стицања противправне имовинске користи.

Тужилаштво БиХ је проводећи истрагу у предмету организованог криминала, дошло до сазнања, да су власници фирме Бауwелт, у оквиру које послују продајни објекти ОБИ, измјестили велику количину робе намијењене продаји, те сачинили лажну документацију да је роба уништена у складиштима услијед катастрофалних поплава, које су прије два мјесеца захватиле БиХ.

Роба у вриједности од више од четири милиона КМ тајно је измјештена на друге локације, како би се продала и уновчила, а уз помоћ радника УИО, сачињена је лажна документација да је роба оштећена и уништена у поплавама, како би се избјегло плаћање ПДВ-а и даџбина на наведену робу у износу од око 1,5 милиона КМ, за које су оштећени буџет и грађани БиХ.

Истрагом је утврђено да су осумњичене особе намјеравале затворити пословне објекте ОБИ, те да су као организована криминална група, покушали да искористе природне катастрофе, ради почињења казнених дјела и оштећења буџета БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оквиру акције „Саилор“ претресени су објекти на шест локација с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Претреси објеката којима је обухваћено више правних особа настављају се и данас.

Активности у оквиру ове акције проводе се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Особе лишене слободе приведене су у службене просторије СИПА-е у Бањој Луци, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутама надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу. Активности на овом предмету се настављају, а о резултатима јавност ће бити накнадно информисана, саопштено је из СИПА-е.0 КОМЕНТАРА

 1. ИСЈЕЧАК ИЗ РАЗГОВОРА СА Славишом Крунићем власником „Сектор Секјурити“

  …Чубриловић у дијелу јавности котира као особа која одлучује о бројним стварима иако формално није на високој функцији. Да ли се слажете с таквим оцјенама и колико је то опасно по РС и њене институције?

  Ја могу да будем добар с вама, али не могу због тога да будем добар хирург ако сте ви и у могућности да ме поставите. Ми имамо трагедију да један возач води комплетну кадровску, безбједоносну па чак и финансијску ситуацију у држави.

  Сматрате ли да МУП РС ту треба да одигра пресудну улогу?

  Па како МУП може да одигра такву улогу кад је МУП под његовом контролом?

  Нисмо ми случајно сазвали прес конференцију због Банке Српске. Јер не постоји институција којој можемо да се обратимо због овога. Ја ту замијерам и опозицији, недовољно се ангажују по том питању. Ко ће да заштити нас привреднике? Нико. Немамо друге него да се сами боримо на све легалне и демократске начине. Зато смо тражили подршку новинара – да јавност буде упозната са свим тим стварима.

  Колико су грађани свјесни ситуације о којој разговарамо – о разним неформалним центрима моћи који ведре и облаче у РС, пријете, врше притиске…?

  Нама често дођу захтјеви од грађана који су изложени тим тортурама, притисцима да морају да донесу новац. Они не могу да одговоре на те ствари и траже рјешење. То није у опису нашег посла, али суочавате се са захтјевима таквих клијената. Значи, они су кроз ту блискост на себе преузели одређене обавезе. Знамо какве су то обавезе: с времена на вријеме донесите толико и толико новца….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *