Синдикат РИТЕ Угљевик: Нисмо ми проблем Рашиду Сердарову

Синдикат Рудника и термоелектране Угљевик данас је демантовао изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додик да је због њих „смањена воља“ руског бизнисмена Рашида Сердарова да улаже у изградњу нове термоелектране у Угљевику. „Збуњени смо најновијим изјавама највиших званичника Републике Српске. Немамо никакве везе са евентуалним промјенама расположења инвеститора Сердарова. Све ово што се у посљедње […]

уторак, мај 13, 2014 / 19:36

Синдикат Рудника и термоелектране Угљевик данас је демантовао изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додик да је због њих „смањена воља“ руског бизнисмена Рашида Сердарова да улаже у изградњу нове термоелектране у Угљевику.

„Збуњени смо најновијим изјавама највиших званичника Републике Српске. Немамо никакве везе са евентуалним промјенама расположења инвеститора Сердарова. Све ово што се у посљедње вријеме дешава, нама личи на проналажење ваљаног разлога да се изађе из цијеле приче о новој инвестицији“, рекао је данас за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба Зоран Мићановић предсједник Синдикалне организације у РиТЕ „Угљевик“.

Предсједника РС Милорада Додика рекао је јуче да је „значајно смањена воља руског бизнисмена Рашида Сердарова да инвестира на подручју Угљевика у изградњу нове термоелектране због неких побуна и покрета, синдикалних и других“.

„Заиста смо збуњени најновијим изјавама да је Синдикат РиТЕ допринио слабљењу воље Рашида Сердарова да гради и инвестира на подручју Угљевика. Од почетка смо јасно и гласно изјављивали да немамо ништа ни против нових инвестиција у Угљевику. Међутим, од почетка смо јасно и гласно истакли да се противимо начину подјеле рудног блага на начин како је то изведено“, каже Мићановић.

Подсјећамо, Влада РС је првог јула 2013. године донијела одлуку да компанији „Цомсар-Енергy Српска“, чији је већински власник руски привредник Рашид Сердаров, додијели концесију на експлоатацију угља на лежишту „Угљевик исток 2“.

Влада РС је тада саопштила да овом концесијом неће бити угрожен рад постојеће ТЕ „Угљевик“ у њеном продуженом вијеку до 2039. године.

Мићановић, који је једно вријеме обављао и функцију директора у РиТЕ „Угљевик“ и даље тврди да је предвиђена подјела рудног блага упитна и са техничког апекта.

„Од почетка смо говорили да се у причу о новој инвестицји не може ући без прецизних техничких подлога, што је подразумијевало бројне предрадње и детаљна испитивања потенцијалних нових налазишта угља у региону Угљевику, те проналажење најоптималнијих рјешења за његову експлоатацију“, каже Мићановић.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Хаос, и сада ће да пребацују кривицу?
  Зна се ко је крив, крива је неспособна власт која је сахранила све што се сахранити могло.

 2. Čega se boje ovi sindikalci, prvo su krenuli u štrajk sa parolama, a onda se u uplašili da ih ne izbace sa lagodnih radnih mesta. Eto počele neke havarije i subvevrzije na TE.
  Taj Mićanovič je pre godinu i po pričao da je otimanje rudnika štetno a sada tvrdi da je korisno. Čudno zar ne.
  Definitivno je davanje rudnika strncu da na njemu sebi gradi termoelektranu kao u Stanarima štetno da štetnije ne može biti. Eto vidimo ko je sada od firmi zaspolen na izgradnju termoelektrane u Stanarima. Na našem otetom rudniku EFT je zaspolio kineze kao nejjeftinuju radnu snagu, tako će biti i kad se izgradi TE.
  Zašto su se poigravali prvo ćemo graditi 400 MW pa onda ma kako 400 gradićemo 600 MW pa čak se i više najavljivalo. Da bi tužba bila što teža, da bi se Sardarevu kao i ČEZ-u isplaćivlao što više.

 3. Za sve dobro u RS zaslužan je „baja“, za sve loše kriv je narod, klasična dikatatorska priča…
  Dodiku se ovih dana baš sve sastavilo.. RAOP, nestalo zlato, Toshiba, Ugljevik, potpuni kolaps penzionog sistema…
  Skoro mi ga žao jbt….
  skoro

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *