Си Ђинпинг укида црвене тепихе и испразне политичке говоре

Нови лидер Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг најавио је данас укидање свечаних дочека са црвеним теписима за функционере током њихових путовања по земљи и држање дугачких говора у свакој званичној прилици. Кинески руководиоци често држе помпезне говоре свуда гдје путују, а у земљи им се приређују дочеци са пјесмама и дјецом која им уручују букете […]

уторак, децембар 4, 2012 / 14:41

Нови лидер Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг најавио је данас укидање свечаних дочека са црвеним теписима за функционере током њихових путовања по земљи и држање дугачких говора у свакој званичној прилици.

Кинески руководиоци често држе помпезне говоре свуда гдје путују, а у земљи им се приређују дочеци са пјесмама и дјецом која им уручују букете цвијећа, док то старији грађани прате на ивици суза.

За највише званичнике током њихових службених путовања више не треба правити дочеке са црвеним теписима и банкете, наводи се у саопштењу које су државни медији пренијели послије састанка Политбироа Комунистичке партије.

Ово је друго тијело по важности у владајућој кинеској странци, иза Централног комитета, који има седам чланова.

Састанци треба да буду краћи, а "празна прича" је забрањена. Укида се и обичај раскошних дочека функционера на аеродромима по њиховом повратку из иностранства, о чему су државни медији увијек детаљно извјештавали, преноси Ројтерс.

"Стил понашања званичника, нарочито оних на највишим функцијама, има велики значај за стил цијеле странке и стил понашања власти и цијелог друштва. То све мора да почне од Централног комитета. Ако желите да људи нешто учине, онда то први урадите сами. Ако нећете да неко ради нешто, онда то немојте чинити ни ви", наглашава се у саопштењу Политбироа.

Државни медији треба да се уздрже од објављивања бесмислених прича о званичним догађајима, осим ако вијест нема реалну информативну вриједност, а ако је ријеч о чланцима, они треба да буду сведени на суштину, додаје се у тексту.

Комунистичка партија покушава да обузда незадовољство јавности поводом серије корупционашких скандала и сазнања да су се многи званичници обогатили док су били на функцијама.

Си, који ће у марту преузети и функцију предсједника државе од Ху Ђинтаоа, упозорио је одмах по доласку на чело партије да корупција угрожава цијелу државу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *