СДС: Нема демократског друштва без слободних медија

Српска демократска странка упозорава да нема демократског друштва без слободног изражавања и слободе медија што је гарантовано и уставом. Нажалост, свједоци смо да је слобода медија угрожена и да су све присутнији притисци и напади на оне медијске куће и новинаре који нису под контролом власти. Честитајући 3.мај, који се обиљежава Даном слободе медија, СДС […]

субота, мај 3, 2014 / 15:54

Српска демократска странка упозорава да нема демократског друштва без слободног изражавања и слободе медија што је гарантовано и уставом.

Нажалост, свједоци смо да је слобода медија угрожена и да су све присутнији притисци и напади на оне медијске куће и новинаре који нису под контролом власти.

Честитајући 3.мај, који се обиљежава Даном слободе медија, СДС позива власт да новинарима и медијима не дају декларативне подршке него да поштују оне који обављају ту важну професију од интереса за наше друштво и обебиједе им услове за слободан рад, без притиска и цензуре.

Знамо да је новинарска професија стресна и друштвено одговорна, зато апел новинарима и медијима да буду солидарни, да се изборе за своја права и учине све како би подигли углед новинарства.

Улога медија не сме бити да испуњава жеље моћника већ да одговорно и професионално информише јавност о ономе што се дешава.

Само слободни и економски независни медији и новинари могу професионално да раде свој посао.

Без слободних и економско стабилних медија нема ни демократизације друштва и слободе изражавања.0 КОМЕНТАРА

 1. Samo slobodni i ekonomski nezavisni, riječi su SDSa. Smješno. I ko će povjerovati da je BN ekonomski nezavisna medijska kuća. Svi znaju da radi za SDS, svaka laokalna zajednica u kojoj je načelnik ili gradonačelnik iz SDS mora da finansira BNTV i ako nije predviđen budžetom. Isto tako svako privatno preduzeće čiji je vlasnik iz SDSa, ratni i poslijeratni profiteri koji su uz pomoć SDS stvorili firme dužani su da finansiraju BN.Provjerene informacije.
  Najveće kampanje SDSa su na BNu i to nema veze sa realnošću i demokratijom koju oni spominju.

 2. Ево примјера демократије и слободе медија, поготово њиховој авангардности.

  На тзв. опозиционим телевизијама задњих пола године како је почела пријевремена предизборна кампања стално се врте исти људи који су од тих медија фаворизовани.

  Ако нису предсједници партија које су фаворизоване од ментора, онда су ту бивши пропали политичари који су по нечијем задатку формирали партије,ту су и они који су да има државе били у затвору, умјесто тога формирали су партије и нуде народу спас,ту су и неки експерти сумњивог знања и сигурно слабог морала.

  Сви они по тим телевизијама у дебатама и као појединачни гости раде за тзв. велике.

  Никад се не жалимо, али стварно нека се стиде и РТРС и БНТВ и АТВ због тога што никад на те дебате нису позвали Еколошку партију РС.

  Зар је могуће да су им пуна уста европских вриједности, помињања здравог и културног живота на западу на који су задњих деценија највише утицале партије зелене оријентације, а да никад нису позвали једину партију (покрет ) у Српској која се за то истински бори преко својих остварених и некомпромитованих људи и програма који је оцијењен још 2010 године од еврпске комисије и струке као најбољи у држави?

  Срећан вам празник господо новинари и аутоцензура због ваших ментора(ЧАСТ ФРОНТАЛУ)

 3. Тако је Драгиша!
  Док је Додик на власти БН ће бити под контролом СДС-а, тј. биће зависан.

 4. Napadi i pritisci na medijske kuce koje nisu pod kontrolom vlasti su postali svakodnevnica,ali i tome ce doci kraj u oktobru jer svako ima pravo slobode izrazavanja!

 5. Simo je stara komunjara. On smatra da privatni medij treba da bude pod nekom vrstom starateljstva. To nigdje u svijetu nije tako. Neka SNSD izvoli uložiti u sebi naklone medije ili neka stekne simpatije nekih medija (ATV). To uopšte nije problem. Ali oteti javni servis od građana, voditi ga mimo zakona i statuta, postaviti bojovnike, to ne viđamo, osim u zapizdinama povijesne zbiljnosti. Još je najgore što ovi „vladari“ prate sve što je objavljeno pa im to kao dira sujetu.
  Pitanje jeste, da li i koliko mediji krše novinarski kodeks? To je najbolje vidljivo na Kopanjinoj politici – Nezavisne umivene, a Glas bojovnički. Kodeks je svuda na granici, ali PTPC i CPHA su napustili svoju misiju. I još ih treba prikazati kao neki zadnji bastion odbrane vlasti. 😀

 6. Која слобода изражавања,нити је медији имају, нити ће је после избора имати без обзира ко побиједи.

  Демократија, хумано друштво, поштовање и медијска подршка авангардим организацијама као што је Еколошка партија, или нека Удружења која се баве конкрентим стварима је мисаона именица.

  Нема нажалост у овој држави ниједног медија који није апсолутно пристрасан за своје пулене, да човјека буде стид какве све фосиле и будале користе искључиво из политичких побуда, да би нешто ружно рекли на политичког противника.

  Општа едукација становништва, одгој младих, хумане приче о инвалидима и лицима са посебним потребама нема, има само у дневнику кад се ти несрећници користе како би се напала друга опција.

  Одгој културне и здраве нације иде кроз кућу, школе и медије, нажалост медији се користе за негативну енергију и подјеле народа, жалосно.

  Реално, медији у Српској, оцјена нула.

 7. Која слобода изражавања,нити је медији имају, нити ће је после избора имати без обзира ко побиједи.

  Демократија, хумано друштво, поштовање и медијска подршка авангардим организацијама као што је Еколошка партија, или нека Удружења која се баве конкрентим стварима је мисаона именица.

  Нема нажалост у овој држави ниједног медија који није апсолутно пристрасан за своје пулене, да човјека буде стид какве све фосиле и будале користе искључиво из политичких побуда, да би нешто ружно рекли на политичког противника.

  Општа едукација становништва, одгој младих, хумане приче о инвалидима и лицима са посебним потребама нема, има само у дневнику кад се ти несрећници користе како би се напала друга опција.

  Одгој културне и здраве нације иде кроз кућу, школе и медије, нажалост медији се користе за негативну енергију и подјеле народа, жалосно.

  Реално, медији у Српској, оцјена нула.

 8. front, 03.05.2014. 21:38:47

  “Simo je stara komunjara. On smatra da privatni medij treba da bude pod nekom vrstom starateljstva. To nigdje u svijetu nije tako.“

  Јесте у Бијељини.

  “Neka SNSD izvoli uložiti u sebi naklone medije ili neka stekne simpatije nekih medija (ATV). To uopšte nije problem.“

  Нормално је да није проблем. Ако имаш власт у четрдесет општина, у буџету одредиш суму за БН и проблема нема. Још кад и странци доплате, има да се удара по Додику до миле воље.

 9. Jadan SNSD, nema vlast u opštinama, budžet je samo za penzije, a pretplata se plaća. Simo kenjac. FOX-republikanski, NBC-demokratski itd, misliš da je besplatno?
  Uostalom Vlada je toliko darivala medijima, neke namazala parama, da uopšte nije jasno u čemu je kratki spoj.
  Udara, udara, da nije tih para, pogotovo američkih sigurno ne bi 😀

 10. Nema slobodnih medija i slobodnog informasanja. Svi zavise od stranih finanisijera.
  Ajde da vidimo, koji medija danas, elektronski ili pisani sme da pokrene problem otimanja naših prirodnih resirsa, u Stanarima, otet kompletna rudnik, mediji o tome ne pišu, u Ugljevku isto otet rudnik, mediji o tome ne izveštavaju, otet rudnih železne rude Ljubija niko ne pominje. Najveće pljačke i otimačine i najveće štete koje se nanose narodi mediji ne pominju, Oni se samo kao BNTV jeftino dodvoravaju narodu, kuknjavom kako je narod siromašan, gladan, nema posla, ne bave se uzrocima nego samo prikazuju pojedinačne primere posledica pljačkaške tenderske privatizacije.

 11. У историји РС нити једна власт до сада није толико контролисала медије као што је то случај данас,тоталитаризам којем можемо рећи НЕ!?

 12. Фронт, немој бити глуп. Влада има законску дужност да финансира РТРС. А финансирање БН није законска обавеза. Чак шта више, могло би се то подвсети и под злоупотребу јавних средстава.

 13. Simo jesi li ti pošandrcao. Kakvu Vlada ima obavezu za finansiranje medija? pa dali su te tzv. donacije na bazi Odluke koja nema osnov ni u jednom zakonu, a nije bila ni predviđena u budžetu, no se mazalo po guzici. PTPC se finansira iz pretplate koju plaćaju građani.

  ČAKŠTA VIŠE je indijska boginja polupismenih.B-)

 14. KIM JONG UN OD LAKTAŠA

  Novinarstvo u republici Srpskoj je nezavisno taman onoliko koliko je Sjeverna Koreja Demokratska Narodna Republika.

  Naprimjer: RTRS ni iz jedne opštine gdje nije na vlasti SNSD ne smije da pravi afirmativne priloge. Samo problemske.

  Takva uređuvačka politika ima još samo u Sjevernoj Koreji.

 15. Морам плеоназирати.

  Како другачије објаснити Драгославу да има комплекс мале китице па језиком појеба све по фронталу.

  Како другачије објаснити Приједору да је стари дједа који не разумије да се врхунац кулминације инвестиционих улагања десио за вријеме Додикове власти, а да је партиципација учешћа домаћих улагача била повољна. Таква солуција рјешења је дала за резултат да се стандард пењао горе, а биједа је силазила доље.

 16. Simo – zbog takvih junačina kao što si ti; junačina kojima hrabrost počinje i završava (zlo)upotrebom pisma – ne pišem ćirilicom na ovom portalu. Onda kada je junačine kao ti prestanu (zlo)upotrebljavati, naravno…

 17. Реално Симо сад пише ћирилицу, Isaša остаје на свом писму иако је ово ћирилични портал.

  Све ће вас Дане и Никола вратити на ћирилицу кад, тад.

 18. Karabaja, 04.05.2014. 08:24:57 [115022]

  VLADA TRIŠIĆ SDS-OV MINISTAR ZA MEDIJE

  Televizija izgrađena na donacijama iz dijaspore pod naznakom da će pare ići u humanitarne svrhe a rodila se televizija.
  Karapotparol SDS-a priča o medijskom mraku a mislim da nema teme od strane ATV-a i BN-a koju nisu obradili i koju „ne smiju da obrade“, a njihova uređivačka politika je uglavnom SDS-ovska.
  Što bi rekao škoro nećemo Ivaniću jer nije tu, ajmo malo o Dodiku.
  To Karapotparolu ne smeta, ali smeta mu što RTRS objavi kad god se neka fabričica otvori ili neka investicija realizuje, smeta mu isto kada na RTRS-u puste prilog o Donjema Žabaru i plati načelnika od 3000KM a cijeli budžet opštine ja mislim da nije više od 500000KM. Smeta mu kada se prozove Mićo Mićić sa platom od 6000KM a toliki građevinski kriminal u Bijeljini da je to za Ginisa.
  I ja realno mislim da od 40 opština gdje je SDS na vlasti jedno 38 posrće, kaska i da vlada pravi džiberluk kao što imamo u Trebinju iako je tamo PDP na vlasti ali ga je lično doveo SDS.

 19. POLITIČKI KOMESAR NA ČELU JAVNOG SERVISA

  RTRS je jedini javni servis u Evropi na čijem čelu je politički komesar, postavljen direktno iz Kabineta predsjednika, sa zadatkom da realizuje predizbornu kampanju stranke na vlasti.

 20. Poslušajte šta je Vukanović kazao u apostrofu o svom statusu u BNTV…
  Ne znam kako je sa ostalim novinarima tamo, ali Vukanovićev primjer pokazuje kako bi trebalo da funkcioniše javni servis…

  Ovako kako funkcioniše sad, to ni u Bugarskoj 70-tih ne bi moglo proći…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *