СДП руши хрватски изборни легитимитет

Предсједници ХДЗ-а БиХ Драган Човић и ХДЗ-а 1990 Божо Љубић информисали су данас у Мостару амбасадора Русије у БиХ Александра Боцан Харченка да СДП и странке окупљене око њега врше недопустив притисак како би власти биле формиране против већинске хрватске изборне воље. Човић и Љубић рекли су у разговору са руским амбасадором да СДП и […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:03

Предсједници ХДЗ-а БиХ Драган Човић и ХДЗ-а 1990 Божо Љубић информисали су данас у Мостару амбасадора Русије у БиХ Александра Боцан Харченка да СДП и странке окупљене око њега врше недопустив притисак како би власти биле формиране против већинске хрватске изборне воље.

Човић и Љубић рекли су у разговору са руским амбасадором да СДП и странке око њега врше притисак на институције како би добили трећину делегата у Хрватском клубу у Дому народа Федерације БиХ (ФБиХ) и формирали неуставан Дом народа, те већином бошњачких гласова у Представничком дому изабрали предсједника ФБиХ и Владу.

Од Боцан Харченка је затражено да Русија као чланица Савјета за провођење мира (ПИК) предложи осталим чланицама потврђивање захтјева за равноправност Хрвата у БиХ и да се то нађе и у документима ПИК-а.

Лидери два ХДЗ-а нагласили су потребу хитног успостављања власти на свим нивоима уз поштовање већинског изборног легитимитета констититивних народа, те позвали на промјену Устава БиХ којом ће се обезбиједити истинска уставна равноправност хрватског народа, саопштено је из ових странака.

Човић и Љубић указали су и на потребу хитне измјене Изборног закона у БиХ након посљедњих општих избора који су потврдили могућност бројних манипулација и покушаја елиминисања легалних и легитимних хрватских представника из власти.

Амбасадор Русије поновио је да његова земља нема намјеру наметати своје интересе и неку своју визију унутрашњег уређења БиХ, те да је дошло вријеме за промјену начина дјеловања међународне заједнице у БиХ.

Он је нагласио да Русија сматра да је најважнији задатак затварање ОХР-а и предаја одговорности властима у БиХ, а говорећи о промјенама Дејтонског споразума, поручио је да то треба да буде на основу домаће иницијативе, дијалога и консензуса.

И овом приликом руски амбасадор се успротивио било каквим покушајима наметања промјена дејтонског Устава БиХ и стварања наметнутог уређења државе.

"Формирање власти је потпуно унутрашња ствар БиХ и ми се нећемо мијешати у то. Желимо да се власт формира што брже", поручио је Харченко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *