СДА предлаже: Директно бирање уз елиминацију етничког предзнака

Пресуду „Сејдић – Финци“ треба провести у предвиђеном року путем директног избора чланова Предсједништва БиХ од којих се два бирају из Федерације БиХ, а један из Републике Српске, уз елиминисање етничког предзнака, саопштено је данас из СДА.  У саопштењу се наводи да је Предсједништво СДА против асиметричних рјешења и формирања нове изборне јединице. "Уколико постоји […]

петак, август 17, 2012 / 07:42

Пресуду „Сејдић – Финци“ треба провести у предвиђеном року путем директног избора чланова Предсједништва БиХ од којих се два бирају из Федерације БиХ, а један из Републике Српске, уз елиминисање етничког предзнака, саопштено је данас из СДА.

 У саопштењу се наводи да је Предсједништво СДА против асиметричних рјешења и формирања нове изборне јединице.

"Уколико постоји сагласност и других странака, СДА је спремна подржати и индиректан избор чланова Предсједништва БиХ под условом да предност у избору има Представнички у односу на Дом народа и да се осигура равноправна позиција Клуба осталих са клубовима конститутивних народа", наводи СДА.

Индиректан избор подразумијева и промјене надлежности Предсједништва и Савјета министара БиХ.

Предсједништво СДА залаже се за рјешења по којем ће Дом народа Парламентарне скупштине БиХ имати 21 делегата, од чега се из Републике Српске бира седам чланова – четири Србина, и по један Бошњак, Хрват и остали, а из ФБиХ бира се 14 чланова – пет Бошњака, пет Хрвата, два Србина и два припадника осталих грађана БиХ.

Предсједништво СДА сматра да министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџију треба смијенити из најмање 12 разлога који су наведени у ранијим саопштењима ове странке.

"Коначну одлуку о смјени Лагумџије и гласању својих посланика, СДА ће донијети непосредно пред гласање када буде имала све законске и политичке елементе, односно комплетан договор о реконструкцији Савјета министара БиХ", додаје се у саопштењу.

Предсједништво СДА подржава иницијативу за покретање процедуре разрјешења кантоналних влада тамо гдје су испуњени законски и политички услови, водећи при томе рачуна о економским и другим проблемима у кантону.

СДА, између осталог, позива становнике Сребренице да се до 24. августа региструју у тој општини како би могли гласати на предстојећим локалним изборима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *