Савет безбједности критиковао нелегални извоз нафте из Либије

Савјет безбједности Уједињених нација осудио је извоз сирове нафте из Либије и овластио чланице УН да зауставе сумњиве бродове и врате илегално извезену нафту либијској влади. Савјет безбједности УН једногласно је усвојио резолуцију о ауторизацији инспекције бродова три дана пошто су америчке специјалне снаге зауставиле танкер с либијском нафтом коју су наоружане групе с истока […]

среда, март 19, 2014 / 22:35

Савјет безбједности Уједињених нација осудио је извоз сирове нафте из Либије и овластио чланице УН да зауставе сумњиве бродове и врате илегално извезену нафту либијској влади.

Савјет безбједности УН једногласно је усвојио резолуцију о ауторизацији инспекције бродова три дана пошто су америчке специјалне снаге зауставиле танкер с либијском нафтом коју су наоружане групе с истока извезле упркос противљењу владе у Триполију.

Илегална испорука нафте илуструје слабости владе у Триполију после свргавања режима Муамера ел Гадафија, пошто није у стању да обузда разне наоружане групе настале у борбама с Гадафијевим снагама.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер оцијенила је да је либијска влада сада оснажена у преговорима с екстремним групама које угрожавају најдрагоцјенији либијски ресурс.

Командант наоружане групе која контролише либијске нафтне терминале, Ибрахим Џедран критиковао је јуче америчку операцију заплијене танкера, наводећи да је тиме Вашингтон стао на страну владе у Триполију насупрот тежњи на истоку Либије за већом аутономијом.

Та група је натанкала брод с нафтом вредном преко 30 милиона долара. Америчка морнарица сада прати тај танкер на путу ка Либији гдје ће бити предат влади у Триполију.

У резолуцији Савjета безбjедности УН наводи се да је либијска влада превасходно одговорна за спречавање илегалног извоза нафте и изражава забринутост да такве испоруке „подривају владу Либије и представљају пријетњу по мир, безбједност и стабилност Либије”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *