Саудијски краљ смијенио престолонасљедника

Краљ Саудијске Арабије Салман смијенио је свог престолонаследника и млађег полубрата принца Мукрина и на његов положај поставио министра унутарњих послова Мухамеда бен Најефа који је досад био други у редослиједу наслеђивања. Краљев декрет о преустроју објављен је на државној телевизији рано у сриједу. Разријешење принца Муqрина с дужности наводно се десило на његов захтјев. […]

среда, април 29, 2015 / 15:10

Краљ Саудијске Арабије Салман смијенио је свог престолонаследника и млађег полубрата принца Мукрина и на његов положај поставио министра унутарњих послова Мухамеда бен Најефа који је досад био други у редослиједу наслеђивања.

Краљев декрет о преустроју објављен је на државној телевизији рано у сриједу.

Разријешење принца Муqрина с дужности наводно се десило на његов захтјев. Мохамед бин Наyеф, 55-годишњи унук оснивача Саудијске Арабије, именован је као крунски принц и министар унутрашњих послова.

Први пут у историји Саудијске Арабије за престолонаследника именован унук, а не син оснивача

Мохамед Вал, репортер Ал Џазира, извијестио је да ови потези представљају велику промјену у Саудијској Арабији.

"Ово је први пут да је унук утемељитеља земље [Абулазиза Ибн Сауда], а не син, именован за престолонаследника", рекао он.

Кхалил Јахсхан, извршни директор Арапског центра у Вашингтону, рекао је да ова реконструкција представља "политички потрес највеће јачине".

"Саудијска Арабија коју смо знали до неколико сати раније више не постоји", рекао је Јахсан Ал Јазеери и додао: "То су озбиљне промјене које ће имати посљедице не само на локалној, већ и на међународном нивоу".

"Ово је веома одлучан одговор краља Салмана на сумње које су неки стручњаци изразили у погледу његовог здравља, одлучност и контроле над политичким питањима у земљи. То је његов недвосмислен одговор", додао је Јахсан.

Краљ Салман је такођер именовао свог сина, принца Мохаммеда бин Салмана, за замјеника престолонасљедника, а замијенио је министра вањских послова, принца Сауда ал-Фаисала с амбасадором у Wасхингтону Аделом ал-Јубеиром.

Потсјећамо,краљ Салман, седам даана након преузимања пријестола, крајем јануара ове године, провео важне промјене у влади, унутар којих је отпустио два сина бившег краља Абдула. Краљевским указом разријешио је принца Халида бен Бандара дужности директора обавјештајних служби”, објавила је агенција. те принца Бандар бен Султан, Абдулахов дужности главног секретар Националног вијећа сигурности и краљевског савјетника. Принц Бандар је до 2005. пуне 22 године био амбасадор Саудијске Арабије у Wасхингтону.

Отпуштена су и два сина бившег владара – принц Мишал, гувернер подручја Меке, те принц Турки, који је управљао главним градом Ријадом.

Трећи Абдулахов син, принц Митеб, задржан је на дужности министра задуженог за националну гарду, паралелну војску од око 200.000 припадника. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *