Саудијска Арабија тражи кредит од десет милијарди долара

До јуче је било незамисливо да би Саудијска Арабија могла тражити кредит. Нафтно краљевство сад је у таквој ситуацији да је при крају хитних преговора са банкама Џи Пи Морган Чејс и ХСБЦ око кредита од десет милијарди долара. Такво што Саудијска Арабија није била приморана још унатраг четврт вијека, пише Фајненшел Тајмс. Такав развој […]

недеља, мај 1, 2016 / 18:23

До јуче је било незамисливо да би Саудијска Арабија могла тражити кредит. Нафтно краљевство сад је у таквој ситуацији да је при крају хитних преговора са банкама Џи Пи Морган Чејс и ХСБЦ око кредита од десет милијарди долара.

Такво што Саудијска Арабија није била приморана још унатраг четврт вијека, пише Фајненшел Тајмс. Такав развој догађаја директна је посљедица пропалог покушаја чланица ОПЕК на састанку у Дохи да се договоре о смањењу производње нафте и тако јој повисе цијену.

Кратак спој настао је у трокуту између Саудијаца, Русије и Ирана. И док би се Москва и Ријад још и договорили, Иран на то нипошто није пристао, јер сматра да има свако право подићи своју производњу нафте на ниво из доба прије увођења санкција које су му сада скинуте. Значи за дупло.

Цијене нафте, дакле, остаће и даље ниске, што је за Саудијску Арабију катастрофално. Барел нафте прошле је године падао на само 40-ак долара, што је довело до тога да земља која је донедавно била синоним за бјесомучно разбацивањем новца, прошле године има мањак у прорачуну од чак 20 одсто. Само до августа прошле године Саудијска Арабија је потрошила чак 62 милијарде долара својих финансијских резерви.

До прошле године, пола економије те земље чинио је нафтни бизнис. А још горе, нафта је била извор 80 одсто државног буџета. Вијести из Саудијске Арабије нижу се све гора за гором.

Та земља се јако троши на рату у Јемену, са САД-ом пријети да отвори донедавно незамислив фронт повлачећи сва своја улагања у САД због све извјесније јавне објаве докумената о истрази терористичког напада на САД од 11. септембра 2001. године.

Посљедњи невјероватан детаљ из ноћне море кроз коју пролази саудијска краљевска породица јест да Рриyад припрема продају дијела своје компаније Сауди Арамко, драгуља у својој краљевској круни, који држи чак 12 одсто свјетске нафтне производње.

Надаље, чак и у доба тако јефтине нафте, свијет се окреће обновљивим изворима енергије, па је свијет тако прошле године у њих уложио 329 милијарди долара или више него у фосилна горива.

Од краја 2014. до фебруара ове године Саудијска Арабија потрошила је 140 милијарди долара резерви како би попунила своје финансијске рупе. У резерви, додуше, још има 592 милијарде долара, али како је свима јасно шта се догађа, ММФ је недавно објавио да ће та земља ускоро остати без новца. А то би онда отворило простор неколико сценарија по којима би централна власт у Саудијској Арабији могла ослабити до те мјере да букну социјални немири, да падне краљевска породица, чак и да се земља распадне. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *