Саудијци разматрају копнену инвазију на Јемен

Још нема потребе за слањем копнене војске у Јемен, рекао је данас портпарол коалиције предвођење Саудијском Арабијом, која већ шест дана из ваздуха напада положаје шиитских побуњеника у тој земљи. Бригадни генерал Ахмед Асири, рекао је, међутим, да би таква потреба могла да искрсне "у било ком тренутку". Већински сунитска Саудијска Арабија оптужује Иран у […]

среда, април 1, 2015 / 10:59

Још нема потребе за слањем копнене војске у Јемен, рекао је данас портпарол коалиције предвођење Саудијском Арабијом, која већ шест дана из ваздуха напада положаје шиитских побуњеника у тој земљи.

Бригадни генерал Ахмед Асири, рекао је, међутим, да би таква потреба могла да искрсне "у било ком тренутку".

Већински сунитска Саудијска Арабија оптужује Иран у којем доминирају шиити, за пружање подршке Хутима, који су у фебруару заузели јеменску престоницу Сану, приморавши предсједника Абдерабоа Мансура Хадија да побјегне у луку Аден.

Хади је прошле недеље прешао у Ријад, пошто су побуњеници почели да напредују ка Адену.

Према Асиријевим речима, ваздушни напади сјеверно од Адена имају за циљ да зауставе кретање побуњеника и њихових савезника ка том граду на југу, док би операције на сјеверу земље требало да их спријече да напредују ка саудијској граници, пренео је АФП.

Нападе на Хуте подржавају и Сједињене Државе, а за дивно чудо, истовремено ни Ал Каида и све њене верзије нису им наклоњени.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *