Шаровић: Још два корака до извоза млијека у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ треба да испуни два услова када је у питању добијање дозволе за извоз млијека и млијечних производа у ЕУ, а то су успостављање командног ланца у систему контроле млијека и квалитет млијека. "Преостала су два кључна питања која се […]

среда, април 8, 2015 / 12:57

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ треба да испуни два услова када је у питању добијање дозволе за извоз млијека и млијечних производа у ЕУ, а то су успостављање командног ланца у систему контроле млијека и квалитет млијека.

"Преостала су два кључна питања која се односе на успостављање командног ланца у систему контроле млијека, са једном институцијом која би гарантовала за квалитет млијека и ревизије службених контрола, као и примједба која се односи на квалитет сировог млијека, односно инсистирање ФВО /Канцеларије за храну и ветеринарство ЕУ из Даблина/ да се у обзир узму само оне фарме које, када је у питању квалитет сировог млијека, задавољавају ЕУ стандарде", рекао је Шаровић.

На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Шаровић је објаснио да Министарство спољне трговине и економских односа интензивно ради на отклањању преосталих препрека за извоз млијека у ЕУ.

"Формирана је интерресорна радна група која ради на измјенама и допунама три кључна документа, односно три закона – закона о ветеринарству, закона о пољопривреди и закона о храни у БиХ", прецизирао је Шаровић.

Према његовим ријечима, за БиХ је посебно важан закон о ветеринарству, којим треба да буде успостављена службена контрола онако како је то наложила ФВО мисија.

"Да ли смо спреми да успоставимо ову службену контролу, морамо одговорити Даблину до 12. априла. Уколико не одговоримо до 12. априла, ми смо, вјероватно, за ову годину, можда и неки дужи период изгубили било какву могућност за извоз млијека у ЕУ", упозорио је Шаровић.

Када је у питању укидање извозних квота за млијеко из ЕУ, он је подсјетио да је одлука о постепеном укидању квота на млијеко за земље чланице ЕУ донесена још 2009. године.

Тада је, према његовим ријечима, јасно речено да ће квоте бити постепено укидане, а да ће потпуно бити укинуте 1. априла ове године.

"Ова одлука није од јуче, она је позната пуних шест година", истакао је Шаровић.

Он је констатовао да је ово унутрашња одлука ЕУ на коју БиХ не може утицати, али да у наредним мјесецима треба да се припреми за њене посљедице.

"У прво вријеме, вјероватно, ћемо имати врло огорчену утакмицу унутар ЕУ, односно великих и малих. Сам резултат, вјероватно, ћемо знати у неком наредном периоду", рекао је Шаровић.

Он је навео да је питање заштитних мјера регулисано одлуком Савјета министара БиХ којом је тачно дефинисано да је Савјет тај који може након испуњења одређених услова да уведе заштитне мјере за одређени производ уколико се ради о прекомјерном извозу.

Шаровић је на данашњој сједници Представничког дома одговорио на посланичко питање Александре Пандуревић из СДС-а шта је БиХ урадила и које услове још треба да испуни да би био дозвољен извоз млијека у земље ЕУ, те шта чини у вези са заштитом домаћих произвођача и тржишта након укидања извозних квота за млијеко у ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *