Шаровић: 2013. година кључна за добијање кандидатског статуса

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да би 2013. година требало да буде година кључног искорака БиХ у процесу евроатлантских интеграција и испуњавања услова за добијање кандидатског статуса за пријем у ЕУ. "БиХ мора искористити наредну годину за добијање кандидатског статуса од ЕУ, тим прије јер су услови за то достижни, […]

четвртак, децембар 27, 2012 / 18:36

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да би 2013. година требало да буде година кључног искорака БиХ у процесу евроатлантских интеграција и испуњавања услова за добијање кандидатског статуса за пријем у ЕУ.

"БиХ мора искористити наредну годину за добијање кандидатског статуса од ЕУ, тим прије јер су услови за то достижни, а Брисел и даље благонаклоно гледа на напоре које БиХ улаже у том правцу", рекао је Шаровић на годишњој конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ одлучно у жељи да буде лидер у БиХ на плану постизања напретка у процесу усвајања легислативе ЕУ.

"План рада за ову годину испунили смо са реализацијом већом од 90 одсто, а остало нам је само још неколико тема за које су нам потребне сагласности ентитета", навео је Шаровић.

Он је додао да ће и у идућој години бити настављено испуњавање услова из Мапе пута ка ЕУ, финализација припрема за пријем БиХ у Свјетску трговинску организацију и, посебно, стварање услова за извоз кључних домаћих производа, млијека, млијечних производа, меса од перади и јаја, на европско тржиште након уласка Хрватске у ЕУ.

Према његовим ријечима, од Европске комисије је издејствовано да роба из БиХ може да остане на полицама у хрватским трговинама и након 1. јула 2013. године, све до истека рока употребе.

Шаровић је најавио да у марту очекује долазак експертског тима из Даблина који би требало да изврши контролу ланца производње у мљекарама БиХ и, уколико тестови буду позитивни, БиХ би могла да добије такозвани извозни еуроброј.

Према његовим ријечима, у припреми су измјене и допуне Закон о електропреносу БиХ у складу са препорукама Европске комисије, као и измјене и допуне Закона о Спољнотрговинској комори БиХ.

Он је поновио своју забринутост да ће изградња граничног прелаза Бијача код Метковића бити завршена у року, прије уласка Хрватске у ЕУ.

Одговарајући на питање како ће се излазак Хрватске из Цефта споразума одразити на спољнотрговинску размјену БиХ у региону, Шаровић је рекао да је то већи проблем за Загреб, који у новим условима губи око 1,5 милијарди КМ на име извоза у БиХ, од чега се око 250 милиона односило на извоз хране.

Шаровић је подсјетио да у вези са овим питањима, БиХ води интензивне преговоре са ЕУ, како би домаћим произвођачима обезбиједила што боље услове и позицију за извоз традиционалних производа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *