Сарајево: Опасност од пренамножених пацова

Изузетно блага и сува зима погодовала је додатном размножавању глодара у Кантону Сарајево. Пацови су, осим око корита водотока и напуштених пословних простора и рушевина, примијећени и у центру града, Титовој улици. Епидемиолог у предузећу "Санитација" Шефик Пашагић незадовољан је висином новца који је издвојен за јесењу дератизацију у Сарајеву и одлуком кантоналних власти да […]

недеља, март 9, 2014 / 10:14

Изузетно блага и сува зима погодовала је додатном размножавању глодара у Кантону Сарајево.

Пацови су, осим око корита водотока и напуштених пословних простора и рушевина, примијећени и у центру града, Титовој улици.

Епидемиолог у предузећу "Санитација" Шефик Пашагић незадовољан је висином новца који је издвојен за јесењу дератизацију у Сарајеву и одлуком кантоналних власти да се дератизација изводи само на зеленим површинама и водотоцима.

"Температуре које су изнад просјека само погоршавају ситуацију јер глодари у граду немају природног непријатеља, па су се енормно размножили", рекао је Пашагић "Дневном авазу".

Он је упозорио да су глодари у 70 одсто случајева узрочници заразних болести које могу пренијети на људе, због чега није искључено да може доћи и до заразе.

"Осим куге, могу изазвати лептоспирозу, хепатититс, алиментарне интоксикације, вирусне и паразитске болести", навео је Пашагић.

Према његовим ријечима, једино рјешење је да се под хитно почне свеобухватна системска дератизација. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *