САНУ одликовала најбољег младог математичара свијета

Математички институт САНУ додијелио повељу младом математичару Теодору фон Бургу. Повеља додијељена једногласно. Теодор недавно проглашен за најбољег математичара на свијету међу средњошколцима. Теодор фон Бург је први добитник повеље Математичког института Српске академије наука и умјетности. Признање му је припало за освојене четири златне, по једну сребрну и бронзану медаљу на Међународним математичким олимпијадама […]

субота, септембар 15, 2012 / 16:15

Математички институт САНУ додијелио повељу младом математичару Теодору фон Бургу. Повеља додијељена једногласно. Теодор недавно проглашен за најбољег математичара на свијету међу средњошколцима.

Теодор фон Бург је први добитник повеље Математичког института Српске академије наука и умјетности. Признање му је припало за освојене четири златне, по једну сребрну и бронзану медаљу на Међународним математичким олимпијадама чиме је постао најбољи математичар на свијету међу средњошколцима.

Теодор каже да је знао да појединци Математичког института Српске академије наука и умјетности веома цијене његов рад, али да се није надао признању.

Средњошколска такмичења су за Теодора завршена. "На Оксфорду ћу прије свега да се бавим учењем, постоје такмичења на нивоу студија, универзитета, али не желим да се бавим превише тиме, само ћу да учим прије свега", каже Теодор.

Каже да неће заборавити да је био ученик Математичке гимназије, али додаје да вјероватно неће постати професор у тој школи.

Његов план је теорија и наука, до докторских студија. Његово излагање слушали су и академици и ученици Математичке гимназије.

"Треба отворено признати да велики део егзактних наука и уопште наука и примјењена наука у својој суштини и у својој процедури носи математику", рекао је предсједник САНУ академик Никола Хајдин.

Иако математичари не воле да хвале једни друге, повеља је Теодору додијељена једногласно. У Институту се надају да ће бити још тако талентованих младих људи и још повеља.

Ратко Дарда и АНУРС

На истом такмичењу накојем се прославио Теодор, матурант Гимназије "Свети Сава" из Приједора Ратко Дарда освојио је бронзану медаљу.

Осим Дарде, бронзану медаљу освојио Владимир Ивковић, док се члан екипе математичара из БиХ Харун Хиндија окитио сребрном медаљом, а Сеад Делалић и Марко Рајковић почасним похвалама.

Дарда је треће мјесто освојио и на прошлогодишњој Свјетској математичкој олимпијади која је одржана у Холандији.

Дарда је недавно завршио своје средњошколско образовање као ученик генерације у приједорској Гимназији, а најављивао је да ће студије навјероватније наставити у Словенији.

Уздаћемо се да ће се млада Академија наука и умјетности Републике Српске угледати да матицу, па початвовати младе математичаре из Српске сличном повељом или наградом . Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *