Самарас: Треба нам још времена

Грчки премијер Антонис Самарас предложио је да његова земља добије још времена за примјену оштрих буџетских резова и реформи уочи кључних преговора са кредиторима из ЕУ и Међународног монетарног фонда /ММФ/. Самарас је рекао њемачком дневнику "Билд" да је Грчкој потребан "простор за дисање". Он ће се током дана састати са шефом еврозоне Жан-Клодом Јункером, […]

среда, август 22, 2012 / 08:06

Грчки премијер Антонис Самарас предложио је да његова земља добије још времена за примјену оштрих буџетских резова и реформи уочи кључних преговора са кредиторима из ЕУ и Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Самарас је рекао њемачком дневнику "Билд" да је Грчкој потребан "простор за дисање".

Он ће се током дана састати са шефом еврозоне Жан-Клодом Јункером, а касније током седмице са лидерима Њемачке и Француске. Главна тема разговора биће да ли је Грчка учинила довољно да би добила нову траншу финансијске помоћи од 31,5 милијарди евра сљедећег мјесеца.

"Дозволите ми да будем директан: ми не тражимо још новца. Поштујемо своје обавезе", рекао је Самарас.

Он је нагласио да у Грчкој "мора да се покрене привредни раст да би се смањио дефицит". "Све што желимо је мало простора за дисање, како бисмо брзо оживјели економију и повећали приходе државе", рекао је грчки премијер.

Извор из грчке Владе рекао је да премијер неће инсистирати на овој идеји током сусрета са међународним званичницима, због бојазни да би могао да наруши односе са кредиторима.

Тројка коју чине ЕУ, Европска централна банка и ММФ објавиће сљедећег мјесеца извјештај о напретку Грчке, а од његовог садржаја зависиће даљи кораци које ће предузети страни финансијери.

Уколико Грчка не добије нова средства, држава ће банкротирати и вјероватно напустити еврозону. Самарас је под притиском да покаже да Грчка може да испуни своје обавезе и уштеди 11,5 милијарди евра у наредне двије године, како би добила новац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *