Шамац је и даље под водом

Из Управе цивилне заштите Републике Српске саопштено је да се Шамац и даље налази под водом, чија дубина на појединим мјестима износи и до метар, иако граду више не пријети непосредна опасност од поплава. Врши се збрињавање људи који се и даље налазе у поплављеном подручју. На дијеловима општине гдје се вода повукла врши се […]

субота, мај 24, 2014 / 10:55

Из Управе цивилне заштите Републике Српске саопштено је да се Шамац и даље налази под водом, чија дубина на појединим мјестима износи и до метар, иако граду више не пријети непосредна опасност од поплава.

Врши се збрињавање људи који се и даље налазе у поплављеном подручју.

На дијеловима општине гдје се вода повукла врши се чишћење и дезинфекција објеката, те уклањање угинулих животиња уз надзор ветеринарских служби, а на дијеловима који су још под водом врши се испумпавање.

У насељу Крепшић У општинИ Доњи Жабар прокопан је пут па је вода почела да се повлачи из поплављених мјеста. Евакуисано је 350-400 становника, а у колективне центре је смјештено 170 лица. Грађанима су тренутно најпотребније пумпе за испумпавање воде, рукавице и маске, као и сви видови хуманитарне помоћи.

У општини Козарска Дубица у мјесту Шеварлије поплављено је осам кућа. Подземне и заобалне воде ријеке Уне и Саве заплавиле су око 1500 хектара земљишта.

У селу Главинац и Градина под водом је 16 кућа, а приступ им је немогућ копненим путем.

На подручју Бијељине стање је и даље сложено, али се проводе све неопходне активности на постепеној стабилизацији и побољшању.

И даље је присутна опасност на старом дашничком насипу код Височа, а потенцијално пријети опасност и од епидемије због угинуле стоке на поплављеним подручјима уз ријеку Саву, као и у воденим џеповима на подручју града и насељеног мјеста Дворови.

У току ноћи настављено је утврђивање и санација насипа.

У Добоју се ријека Босна повукла у своје корито и граду не пријети опасност од поплава.

У највећем дијелу града успостављена је струја и врше се припреме за укључење струје у најугроженије дијелове града. Вода из водоводне мреже је техничка и није за пиће. Врши се подјела хуманитарне помоћи на пунктовима које је успоставио Црвени крст.

Екипе "Телекома Српске" врше радове на успостављању телефонских веза, а у дијелу града успостављена је фиксна телефонија.

Становништву Добоја потребна је храна и пелене за бебе, санитетске маске и рукавице, средства за дезинфекцију, пумпе за испумпавање, основни намјештај и постељина.

У општини Брод на подручју насеља Лијешће, Сијековац и Бродско Поље два надиру подземне воде које су почеле угрожавати становништво. У насељу Лијешће је евакуисано становништво из четири куће.

У Бањалуци снабдијевање електричном енергијом и водом је нормализовано, а фиксна и мобилна телефонија су у функцији.

У општинама Лакташи, Оштра Лука и Шипово стање се нормализује и врши се дезинфекција, одвоз кабастог смећа и чишћење поплављених објеката.

У општини Котор Варош тренутно је у прекиду снабдијевње водом ужег дијела града. Пут према општини Кнежево није проходан.

Вода се у Приједору повлачи, иако је још увијек присутна у нижим зонама због подземних вода. Снабдијевање електричном енергијом и водом је нормализовано сем у насељу Балтине Баре. Сви путни правци су проходни.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *