САД тужиле Кинезе због сајбер-шпијунаже шест компанија

Сједињене Америчке Државе подигле су тужбе против пет Кинеза за сајбер шпијунажу шест америчких компанија и крађе трговинских тајни, саопштило је данас америчко министарство правосуђа, први пут јавно оптуживши Кину за шпијунажу путем интернета. Кинеским хакерима су, како тврди министарство, на мети биле америчке компаније из области нуклеарне, металуршке и соларне индустрије, а наводно су […]

уторак, мај 20, 2014 / 10:43

Сједињене Америчке Државе подигле су тужбе против пет Кинеза за сајбер шпијунажу шест америчких компанија и крађе трговинских тајни, саопштило је данас америчко министарство правосуђа, први пут јавно оптуживши Кину за шпијунажу путем интернета.

Кинеским хакерима су, како тврди министарство, на мети биле америчке компаније из области нуклеарне, металуршке и соларне индустрије, а наводно су крали информације које су корисне кинеским конкурентима.

Агенти америчких безбjедносних агенција тврде да су на мети кинеских хакера и владине агенције, и факултети. Наводе, такође, да кинеске обавјештајне службе, али и приватна предузећа, искоришћавају кинеске грађане који имају приступ корпоративним мрежама како би преузели пословне тајне помоћу преносних медија, уређаја или е-поште.

Неколико стручњака за безбиједност на интернету оцјењује да су САД овим тужбама показале колико озбиљно схватају проблем упада у своје рачунарске системе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *