САД: Резање буџета по аутоматици

Конгрес САД засједаће током викенда иако нема наговјештаја да ће бити постигнут договор о избјегавању аутоматског резања буџета у вриједности од 85 милијарди долара, које данас ступа на снагу. Демократе и републиканци међусобно се оптужују за ову ситуацију, а предсједник САД Барак Обама позвао је лидере Конгреса на преговоре у Бијелу кућу. Обама је упозорио […]

петак, март 1, 2013 / 11:19

Конгрес САД засједаће током викенда иако нема наговјештаја да ће бити постигнут договор о избјегавању аутоматског резања буџета у вриједности од 85 милијарди долара, које данас ступа на снагу.

Демократе и републиканци међусобно се оптужују за ову ситуацију, а предсједник САД Барак Обама позвао је лидере Конгреса на преговоре у Бијелу кућу.

Обама је упозорио да ће буџетски резови нанијети штету економији, а Међународни монетарни фонд саопштио је да би такав исход извршио негативан утицај на глобални привредни раст, пренио је Би-Би-Си.

Јуче су у Сенату одбијени приједлози закона о превазилажењу ове ситуације које су доставиле демократска и републиканска странка.

Обама је оптужио републиканске сенаторе да су дозволили аутоматско резање буџета и да ће због тога читав терет смањења буџетског дефицита пасти на средњу класу, умјесто на слој богатих Американаца.

Предсједник је оцијенио да ће, без договора о буџету, Конгрес "ранити" Америку.

Дописници подсјећају да су оштре мјере штедње осмишљене прије двије године као средство које би требало да примора политичаре лијеве и десне оријентације да заједно воде рачуна о државним финансијама.

Буџетски резови равномјерно су подијељени на војне и унутрашње цивилне програме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *