САД рат у Ираку коштао 1,7 трилиона долара

Рат у Ираку је коштао је Сједињене Америчке Државе 1,7 трилиона долара, уз додатних 490 милијарди које се дугују ратним војним ветеранима, показало је истраживање Вотсон Института за међународне односе са Браун Универзитета. Према тим подацима, ако се узму у обзир камате и трошкови за лијечење војних инвалида у будућности, САД би тај рат могао […]

четвртак, март 14, 2013 / 21:39

Рат у Ираку је коштао је Сједињене Америчке Државе 1,7 трилиона долара, уз додатних 490 милијарди које се дугују ратним војним ветеранима, показало је истраживање Вотсон Института за међународне односе са Браун Универзитета.

Према тим подацима, ако се узму у обзир камате и трошкови за лијечење војних инвалида у будућности, САД би тај рат могао укупно да кошта више од шест трилиона долара.

Процјене говоре да је у Ираку погинуло око 134.000 цивила, док је број страдалих када се у то укључе и припадници безбједносних снага, побуњеници, новинари и хуманитарни радници између 176.000 и 189.000.

У истраживању Браун Универзитета наводи се да је током рата у Ираку ојачао утицај радикалних исламиста у тој земљи, права жена су умањена, и ослабљен је већ лош систем здравственог осигурања.

Извјештај је представљен пред десетогодишњицу рата у Ираку, који је почео нападом САД и савезника 19. марта 2003. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *