САД Египту: Сад се сви фино измирите

Сједињене Америчке Државе позвале су све стране у Египту да појачају политичко ангажовање, након што су власти саопштиле да су гласачи убједљиво подржали нови Устав, који су израдили исламистички савезници предсједника Мохамеда Морсија, јавио је Ројтерс. Предсједник Морси, као демократски изабрани лидер, сноси посебну одговорност за напредак и превазилажење подјела у друштву, саопштио је представник […]

среда, децембар 26, 2012 / 06:31

Сједињене Америчке Државе позвале су све стране у Египту да појачају политичко ангажовање, након што су власти саопштиле да су гласачи убједљиво подржали нови Устав, који су израдили исламистички савезници предсједника Мохамеда Морсија, јавио је Ројтерс.

Предсједник Морси, као демократски изабрани лидер, сноси посебну одговорност за напредак и превазилажење подјела у друштву, саопштио је представник Стејт департмента Патрик Вентрел, додавши да су многи Египћани изразили забринутост због уставног процеса.

„Ми се надамо да ће Египћани који су разочарани резултатом референдума уложити више труда и да ће се све стране ангажовати на осуди и спречавању насиља”, рекао је Вентрел.

Врховна изборна комисија Египта саопштила је данас да је нацрт новог устава Египта на референдуму подржало 63,8, од 32,9 одсто изашлих грађана.

Резултати референдума, који је одржан у двије фазе – 15. и 22. децембра, одговарају ранијим незваничним процјенама Муслиманског братства.

Нацрт новог Устава израдио је парламент у којем доминирају исламисти, присталице предсједника Морсија, који тај документ сматра кључним кораком у транзицији земље ка демократији.

Опозиција, међутим, тврди да нови Устав уводи шеријатски закон, фаворизује исламисте и не штити слободе и људска права – циљ устанка против владавине Хоснија Мубарака прошле године.

Одржавање референдума било је обиљежено протестима, у којима је убијено најмање осам људи, када су се Морсијеве присталице и противници сукобили испред предсједничке палате у Каиру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *