Сачувано културно насљеђе

Највећи број вјерских и објеката евидентираних као културно-историјско насљеђе и под заштитом државе на подручју добојске и бијељинске регије нису поплављени нити оштећени, док су вјерски објекти новијег датума оштећени у поплавама, потврдио је стручни тим Републичког секретаријата за вјере и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који је претходних дана посјетио ове […]

понедељак, мај 26, 2014 / 11:09

Највећи број вјерских и објеката евидентираних као културно-историјско насљеђе и под заштитом државе на подручју добојске и бијељинске регије нису поплављени нити оштећени, док су вјерски објекти новијег датума оштећени у поплавама, потврдио је стручни тим Републичког секретаријата за вјере и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који је претходних дана посјетио ове објекте.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић те руководилац Одсјека за конзерваторско-рестаураторске послове Милица Котур разговарали су са надлежним свештеницима, информисали се о стању објеката, њиховом раду у ванредним околностима и потребама за нормализацијом вјерског живота. Дате су стручне и опште препоруке за чување културно-историјских добара. Констатовано је да историјска грађа, књиге рођених, умрлих, књиге вјенчаних и друге нису страдале.

Боравећи на подручју Добоја, стручни тим је утврдио да Српска православна црква „Светог Петра и Павла“, која је под заштитом државе и Римокатоличка црква „Пресветог срца Исусовог“ нису биле угрожене поплавом, као ни споменик посвећен заточеним Србима у логору Добој 1914 -1918. Угрожен је Јеврејски дом а оштећени Соколски дом и Матична библиотека у Добоју. Вода је продрла у подрум и приземље Библиотеке и уништила готово 60 одсто библиотечког фундуса.

Утврђено је такође да је вода поплавила приземље Музеја, али експонати нису страдали, измјештени су. Архив Републике Српске, Одјељење у Добоју није био директно угрожен поплавом, али је један дио зграде и пословни простори који се налазе у њој, био под водом. Постоји опасност да се влага из тих пословних простора прошири на спратове са архивском грађом.

Објекти исламске заједнице нису били угрожени од поплава. Стручни тим није могао доћи до нове православне цркве у Добоју, која је поплављена.

Кад је ријеч о културним објектима у Шековићима, утврђено је да манастир Папраћа није био угрожен од поплава а није директно страдао ни православни манастир Ловница, посвећен Светом Георгију, који је под заштитом државе иако је бујица ушла у порту овог манстира. Због клизишта на лијевој обали рјечице која тече испод манастира, није у функцији пут од Шековића до манастира а постоји реална опасност да клизиште спусти велику количину земље у корито потока, чиме би се направила акумулација која би непосредно угрозила конаке и цркву.

Боравећи на подручју Бијељине, стручни тим је констатовао да Православна црква „Светог Ђорђа“, која је под заштитом, није оштећена попавлом иако је вода ушла у порту цркве. Атик џамија, Султан Сулејмана, која је такође под заштитом државе, није оштећена од поплаве, вода је ушла у двориште џамије.

У згради градске управе, која је под заштитом државе, вода је ушла у подрумски дио, око 20 центиметара, али није дошло до већих оштећења. Римокатоличка црква у Бјељини није оштећена у поплавама. Ванаков млин је оштећен у ранијим периодима а сада је вода у подруму. Римокатоличко гробље и Ванакова капела нису оштећени у поплавама.

Утврђено је да је евангелистичка црква у Новом Селу код Бијељине оштећена у ранијем периоду, али не у посљедњим поплавама. Православана црква „Светог Арханглеа Михаила“ у селу Бродац, која је под заштитом државе, није директно оштећена у поплавама. Вода је поплавила порту. У самој цркви видљиви су трагови влаге на зидовима до 1,8 метара и постоји оправдана сумња да је узрок појаве ове влаге огромна количина подзмених вода.

Зграда Музеја Семберије и експонати нису оштећени у поплавама. Јеврејско гробље није поплављено. Словачка евангелистичка црква није поплављена, вода је дошла до порте ове цркве. Зграда Соколског дома, која је под заштитом државе, није оштећена у поплави.

Стручни тим је утврдио да на подручју Обудовца Православна црква „Рођење пресвете Богородице“, која је под заштитом државе, није поплављена.

На подручју Модриче, православна црква „Светог Николе“ у Милошевцу, освјештана 1906. године, није оштећена у поплавама.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *