Руска насеља у централној Србији

На мjесту српских села у околини Краљева појавила су се руска. Она постоје овде већ више од три године. Идеја да се направи таква „руска колонија“ припада српском бизнисмену Павлу Тодоровићу. Он је испред нашег микрофона.  Сама идеја је фактички код сваког правог Србина у Србији, од малена. Осjећај да смо ми исти народ. То […]

петак, септембар 28, 2012 / 22:04

На мjесту српских села у околини Краљева појавила су се руска. Она постоје овде већ више од три године. Идеја да се направи таква „руска колонија“ припада српском бизнисмену Павлу Тодоровићу. Он је испред нашег микрофона.

 Сама идеја је фактички код сваког правог Србина у Србији, од малена. Осjећај да смо ми исти народ. То ме гонило цио живот. А назад једно три године, када сам видио да су код нас села празна, и видио сам да у Црну Гору долазе људи из Русије, ја сам покушао да исто то направим, да привучем људе да дођу овдје и да живе у Централној Србији. А иначе сама идеја може да датира од рођења. Међутим, назад три године ја сам ријешио да то остварим, за то што сад имам довољно времена.

Дошло је до остварења пре три године када су дошли први људи, а ове године је то постала озбиљна појава. И сада овдје има двадесетак људи који стално живе. Додуше имам подршку и мога народа, и организација, и госпође Наталије Коцев из Фонда Јединства Православних Народа. Општинске власти града Краљева су са своје стране помогле. С почетка је било веома споро. Сад је то озбиљна ствар, Сад је темпо развоја озбиљан. Долазе добри људи, одлични људи, млади људи, и долазе и из других држава, не само из Русије. Ја сам рачунао да ове године дође до 50-100 људи.

У српска села око Краљева се пресељавају породице. То су људи различитог професионалног усмерења. Међу њима су бизнисмени, програмери, грађевинари. Има и козака. А није ли њима жао што су напустили родну Русију? Како живе далеко од домовине. Павле Тодоровић каже:

– Ја се с њима сваки дан видим, они говоре да воле Русију. Можда сви имају и носталгију за Русијом, али сви су изабрали да живе овдје. Из разних разлога. Ја мислим да прије свега зато што је топлије, него у појединим сјеверним градовима. Мањи су градови, Москва је пренасељена, како они кажу. Вероватно рачунају и да ће Србија бити повољнија за трговину због тога да што се налази на југу Европе. Мислим да је пресудна клима и да је пресудно то што су у Русији велики градови. Ниједан Рус није пожелео да живи у Београду осим неких који се баве крупним бизнисом и чији је посао везан за Београд. Али мислим да није бизнис срећна варијанта.

У принципу они воле мале градове, нека села која имају развијену инфраструктуру, близу градова. Има малих недостатака, треба направити уговор реципроцитета између Србије и Русије по питању преноса пољопривредне земље, и то што у Србији није уређен катастар. Појављају се проблеми. Мада ја у принципу не волим да говорим о проблемима јер нисмо досад све решили. Народ их прима као своје људе, као своје суграђане. Према Русима су сви добро расположени и ја мислим да у српском народу нико не прави разлику између Руса и Србина.

По речима нашег саговорника, у руском селу планирано је да се организује козачка станица и да се подигне руска црква. Наш саговорник сматра то симбиличним, ако се узме у обзир да је Краљево раније било духовни центар Србије. Такође је потписан споразум о побратимству Краљева са градом Иваново из централне Русије. У сваком случају Павле Тодоровић је пун оптимизма.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *