Русија најавила вето, сједница се наставља данас

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација, на којој треба да буде размотрена резолуција Велике Британије о Сребреници, одложена је за сриједу у 16 сати по средњоевропском времену. Сједница Савјета безбједности била је заказана за 16 сати, па помјерена за 17 по средњоевропском времену. Сат времена пред најављени почетак састанка Савјета безбједности на којој је требало да […]

среда, јул 8, 2015 / 08:47

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација, на којој треба да буде размотрена резолуција Велике Британије о Сребреници, одложена је за сриједу у 16 сати по средњоевропском времену.

Сједница Савјета безбједности била је заказана за 16 сати, па помјерена за 17 по средњоевропском времену.

Сат времена пред најављени почетак састанка Савјета безбједности на којој је требало да буде разматран приједлог британске резолуције о Сребреници, кинеске дипломате покушавале су да пронађу рјешење са представницима САД и Русије, сазнаје РТС.

Русија је раније у току дана чланицама Савјета безбедности УН саопштила да планира да уложи вето на текст британске резолуције, након чега су сазване хитне консулатације, јавио је Франс прес, позивајући се на неименоване дипломате.

Франуцска агенција преноси да је сједница Савјета безбједности УН одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције о Сребреници.

Замјеник амбасадора Русије при УН Петр Иличев оцијенио је да нацрт “ствара подјеле” и да је фокусиран само на “једну страну конфликта”.

Кинеско министарство спољних послова обавијестило је Србију да је њихов став да се гласање о приједлогу резолуције о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица. Текст британске резолуције је апсолутно неприхватљив за Србију.

Премијер Александар Вучић оцијенио је недавно да документ није у циљу помирења већ да је напротив продубио подјеле и пробудио тешке емоције у региону.

Министар иностраних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да је Србија једина земља у региону која је осудила злочин у Сребреници и процесуирала осумњичене за учествовање у том злочину, оцијенивши да иза инсистирања на резолуцији леже интереси “неких земаља које траже намиривање рачуна с другим земљама”.

“Ако од свих злочина и геноцида који су били у 20. вијеку доносимо резолуцију само о Руанди и Сребреници, овде је очигледно да неке земље траже поље за намиривање рачуна с неким другим земљама. Велика Британија има велике интересе у исламском свијету и мисли да ће се тако, пошто учествује у многим кампањама у тим земљама, најклакше да тако намири рачуне према малој земљи као што је БиХ”, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, не смије се заборавити да је Велика Британија јака сила с којом Србија има добре односе, али да не можемо да прећутимо да је британска резолуција “скривана од нас и није припремана заједно с нама”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *