Русија и Кина преговарају о проширењу нуклеарне сарадње

Русија и Кина преговарају о даљем проширењу билатералне сарадње у области нуклеарног развоја, рекао је данас новинарима неименовани извор, а преноси агенција Спутњик. „О проширењу сарадње између Руске Федерације и Кине у нуклеарној сфери се активно разговара”, рекао је исти извор, додавши да су преговори о изградњи седме и осме јединице нуклеарне централе у Тјанвану […]

понедељак, април 6, 2015 / 11:20

Русија и Кина преговарају о даљем проширењу билатералне сарадње у области нуклеарног развоја, рекао је данас новинарима неименовани извор, а преноси агенција Спутњик.

„О проширењу сарадње између Руске Федерације и Кине у нуклеарној сфери се активно разговара”, рекао је исти извор, додавши да су преговори о изградњи седме и осме јединице нуклеарне централе у Тјанвану у Кини у завршној фази.

Нуклеарна електрана у Тјанвану, која се налази на кинеској обали и сматра се најбезбједнијом у свијету према оцјени Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), изграђена је уз коришћење руске нуклеарне енергетске опреме и руске компаније „Атомстројекспорт” која има монопол у извозу нуклеарне опреме и услуга.

Нуклеарни енергетски комплекс у Тјанвану обухватиће осам генераторских јединица када буде у потпуности завршен, наводи Спутњик и подсјећа да су операције почеле 2007.

Руски и кинески званичници потписали су значајан меморандум о разумијевању у марту 2014. године, којим су постављени темељи будуће енергетске сарадње између двије земље.

Тај меморандум је довео до споразума о заједничкој изградњи низа пловећих нуклеарних постројења у Кини.

Директор државне руске корпорације за нуклеарну енергију „Росатом” Сергеј Киријенко рекао је да његова компанија сматра азијско-пацифичко тржиште приоритетним за руску нуклеарну индустрију, наводи агенција Спутњик. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *