Русија – Будућа балистичка ракета МБР замјењује Сатану

Русија ће до 2018. направити нову тешку интерконтиненталну балистичку ракету (МБР), изјавио је генерал-пуковник Сергеј Каракајев, командант Стратешких ракетних јединица. Руководство Министарства одбране РФ је раније најавило да ће, уколико САД не одустану од својих планова за постављање система противваздушне одбране у Европи, Русија предузети контрамере, и између осталог ће направити нову тешку ракету на […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 17:39

Русија ће до 2018. направити нову тешку интерконтиненталну балистичку ракету (МБР), изјавио је генерал-пуковник Сергеј Каракајев, командант Стратешких ракетних јединица.

Руководство Министарства одбране РФ је раније најавило да ће, уколико САД не одустану од својих планова за постављање система противваздушне одбране у Европи, Русија предузети контрамере, и између осталог ће направити нову тешку ракету на течно гориво. Тада званично није био саопштен датум завршетка радова на стварању МБР.

Међутим, у понедељак је генерал-пуковник Сергеј Каракајев, командант Стратешких ракетних јединица, изјавио да је „израда ракете у току“ и да ће она „бити завршена 2018“.

Нова ракета ће заменити тешку балистичку ракету Р-36М2 „Војвода“, познату у целом свијету, а на Западу познату под називом „Сатана“. Све претходне руске интерконтиненталне балистичке ракете, како оне базиране на мору („Булава“), тако и оне на копну („Топољ-М“, „Јарс“) имале су погон на чврсто гориво.

Каракајев је у једној ранијој изјави рекао да није искључено да ће Американци развијати космички ешелон ударних средстава противракетне одбране, јер се у САД интензивно обављају одговарајући научноистраживачки и експериментално-конструкторски радови.

Може се десити да постојеће руске интерконтиненталне балистичке ракете мањих димензија са погоном на чврсто гориво не буду довољне за пробијање такве противваздушне одбране.

По његовом мишљењу, у тој ситуацији је боље развијати нову ракету на течно гориво са почетном масом око 100 тона, која ће у односу на своју претходницу на чврсто гориво имати далеко боље показатеље по тако важном питању као што је однос стартне масе и корисне носивости.

Таква интерконтинентална балистичка ракета може да се лансира само из укопаног ракетног силоса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *