Руси и Кинези заобилазе долар

ВТБ, једна од највећих руских банака, потписала је споразум са Банком Кине, према којем су се договорили да једни другима плаћају у домаћим валутама, а све с циљем да се „заобиђе“ потреба за доларом када је ријеч о инвестиционом банкарству, међубанкарском позајмљивању, трговању финансијама и трансакцијама. Кирил Дмитријев, који се налази на челу руског Директног […]

четвртак, мај 22, 2014 / 09:09

ВТБ, једна од највећих руских банака, потписала је споразум са Банком Кине, према којем су се договорили да једни другима плаћају у домаћим валутама, а све с циљем да се „заобиђе“ потреба за доларом када је ријеч о инвестиционом банкарству, међубанкарском позајмљивању, трговању финансијама и трансакцијама.

Кирил Дмитријев, који се налази на челу руског Директног инвестиционог фонда, каже „да ће бити могуће да се заједно дискутује о инвестирању у разне пројекте на један далеко јаснији, лакши и ефикаснији начин“.

„Иначе, сам споразум показује све већу заинтересованост ВТБ групе за азијско тржиште и свакако ће бити од велике помоћи када је ријеч о расту трговинске размјене између Русије и Кине, који су још одраније блиски трговински партнери“, изјавио је Василиј Титов, члан Управног одбора ВТБ.

Коментаришући овај споразум, Љубомир Клинцов, економски стручњак, казао је да је то једноставно покушај да се заобиђе долар због опште политичке ситуације.

Према његовим ријечима, чак је и логично да ове земље покушавају помало јачати своје валуте, како за међусобну трговину, тако и на берзи.

„Присутно је, иначе, да се мало смањује утицај долара. Наиме, долар је сада једна доминантна валута и преко тога се прави економски притисак на ове земље. Нормално да су Русија и Кина сада толико моћне и да више нису зависне и према томе логично је да овим смањују притисак и смањују употребу долара као средства билатералног обрачуна у међусобним трансакцијама“, казао је Клинцов.

Он је напоменуо да ће ове двије земље, највјероватније, користити берзанску цијену злата као мјерило односа валута Кине и Русије, односно јуана и рубље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *