Романски референдум: Мадрид хапси вође, Барселона зове на побуну

Поборници независности у Каталонији позивају на „мобилизацију“ грађана након што је шпанска полиција привела 14 званичника регионалне Владе.

четвртак, септембар 21, 2017 / 11:01

Они су приведени због планова да, упркос одлуци централних власти, спроведу референдум о независности, пише Дојче веле.

„Престаните са ескалацијом овог радикализма једном за свагда“, позвао је шпански премијер Маријано Рахој демонстранте и званичнике у Каталонији. „Још није касно да се избјегну већи проблеми“. Док је то говорио, у сриједу увече све до раних јутарњих сати у четвртак стотине демонстраната блокирале су зграду регионалног потпредсједништва у Барселони како би тамо заточили полицајце који су вршили рације.

Ухапшено је 14 званичника Каталоније након инсистирања регионалних власти да 1. октобра одрже референдум о независности упркос противљењу Мадрида и одлуци Уставног суда. Саопштено је и да је полиција заплијенила нешто мање од десет милиона гласачких листића.

Водећи листови Ел Паис и Ел Мундо оцјењују да је Мадрид задао велики ударац организацији гласања. Међу ухапшенима је и Жозеп Марија Хове, потпредсједник регионалне каталонске владе. Високи суд Каталоније је саопштио да су он и други високи званичници ухапшени на основу истраге која је почела још у фебруару.

Неименовани извор из суда тврди да им се на терет ставља да су украли и за потребе сепаратиста злоупотријебили повјерљиве податке о шпанским грађанима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *