Рјабков: Споразум о иранском нуклеарном питању је близу

Споразум о иранском нуклеарном питању је близу, рекао је вечерас главни руски преговарач Сергеј Рјабков, док се преговори о том питању између великих сила и Ирана настављају у Бечу. „Не желим да предвиђам колико сати ће бити потребно да се ријеши то питање али свака страна сматра да ће се тај предмет ријешити у данима […]

четвртак, јул 2, 2015 / 22:35

Споразум о иранском нуклеарном питању је близу, рекао је вечерас главни руски преговарач Сергеј Рјабков, док се преговори о том питању између великих сила и Ирана настављају у Бечу.

„Не желим да предвиђам колико сати ће бити потребно да се ријеши то питање али свака страна сматра да ће се тај предмет ријешити у данима који долазе и да се неће прибјегавати новим одлагањима или опасним алтернативама”, рекао је Рјабков, преноси руска агенција ТАС.

Документ на коме ради Иран са великим силама (САД, Велика Британија, Русија, Кина, Француска и Њемачка) да би се постигао споразум спреман је 91 одсто, рекао је Рјабков који је замјеник руског министра спољних послова. Он је међутим додао да руски шеф дипломатије Сергеј Лавров неће доћи у Беч ни сутра ни у суботу, а да ће и он напустити аустријску пријестоницу ради припрема за годишњи самит Брикс земаља (Бразил, Русија Индија, Кина, Јужна Африка) који се одржава 9. јула у Русији.

Према агенцији АП мало је јавних знакова напретка у овим преговорима на високом нивоу у Бечу који су данас ушли у шести дан пошто је пробијен рок, 30. јуни и продужено за недељу дана вријеме за постизање свеобухватног договора с Ираном. Званичници кажу да посао напредује, али споро.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд састао се са америчким државним секретаром Џоном Керијем данас, а Кери је разговарао са шефовима дипломатија Кине, Француске, Њемачке и ЕУ као и са иранским министром спојних послова Џавадом Зарифом.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер рекао је данас да сви учесници имају озбиљну намјеру да финализују споразум али је навео бројна неријешена питања. Преговарачи су дали себи бар до 7. јула да постигну споразум.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *