Реконструкција Кастела може да почне

За ревитализацију бањолучке тврђаве Кастел обезбијеђено је 2,5 милиона евра, потврдио је данас градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић. Он је рекао да су ова средства обезбијеђена из ИПА фондова, уз помоћ Савјета министара БиХ и Делегације ЕУ у БиХ. Гаврановић је након састанка поводом почетка радова на обнови дијела тврђаве Кастел "Цјелина девет", рекао да је […]

понедељак, март 25, 2013 / 18:35

За ревитализацију бањолучке тврђаве Кастел обезбијеђено је 2,5 милиона евра, потврдио је данас градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Он је рекао да су ова средства обезбијеђена из ИПА фондова, уз помоћ Савјета министара БиХ и Делегације ЕУ у БиХ.

Гаврановић је након састанка поводом почетка радова на обнови дијела тврђаве Кастел "Цјелина девет", рекао да је град Бањалука уназад неколико година учинио много на припреми обнове овог објекта, те да је само за техничку документацију издвојено више од 1,5 милиона марака.

О обнови Кастела Гаврановић је данас разговарао са министром цивилних послова БиХ Средојем Новићем, министром просвјете и културе Републике Српске Гораном Мутабџијом и представником Делегације ЕУ у БиХ Владимиром Пандуревићем.

"Започињемо ревитализацију `Цјелине девет` тврђаве Кастел, односно историјског музеја са двориштем, које ће бити обновљено у року од двије године. Ово је врло значајан посао, јер је ријеч о објекту од великог културно-историјског значаја за овај простор", рекао је Гаврановић и додао да је у припреми студија изводљивости и за осталих осам цјелина.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да ће Влада Републике Српске подржати све пројекте који могу унаприједити живот у Републици Српској, па тако и обнову Кастела.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је да обнова Кастела почиње након вишегодишњих напора, а ријеч је о тврђави која је један од најзначајнијих културно-историјских споменика у БиХ, региону и Европи.

"Дијелимо задовољство што је ЕУ издвојила значајна средства за ревитализацију Кастела. Примиче се вријеме када ћемо имати још једну конференцију, на којој ће ЕУ додјељивати средства на нивоу регија и ми ћемо и ту кандидовати Кастел. Вјерујем да ће извођачи и надзорни орган успјешно обавити посао, иако је обнова културно-историјских споменика веома захтјеван посао", рекао је Новић.

Састанку су присуствовали и представници Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, извођача радова на Кастелу предузеће "Поробић" из Требиња, те надзорног органа – бањолучког Завода за изградњу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *