Рекли па порекли: Кипарске банке ипак не отварају врата данас

Централна банка Кипра је саопштила да је Министарство финансија одлучио да нареди свим банкама да остану затворене до четвртка. То саопштење је издато у понедељак пред поноћ, неколико сати пошто је Централна банка најавила да ће све банке, осим двије највеће – „Лаики” и „Банка Кипра”, почети да раде у уторак ујутро. Банке су затворене […]

уторак, март 26, 2013 / 09:20

Централна банка Кипра је саопштила да је Министарство финансија одлучио да нареди свим банкама да остану затворене до четвртка.

То саопштење је издато у понедељак пред поноћ, неколико сати пошто је Централна банка најавила да ће све банке, осим двије највеће – „Лаики” и „Банка Кипра”, почети да раде у уторак ујутро.

Банке су затворене од 16. марта да би се избјегао јуриш грађана и предузећа на улоге у банкама док су се политичари борили да саставе план да се прикупи довољно домаћег новца што је био услов да се добије страна помоћ за кипарске банке, посрнуле под теретом дужничке кризе сусједне Грчке.

Првобитни план да се одузме и до 10 одсто вриједности свих улога у кипарским банкама је уплашио депоненте и одбачен је у Скупштини Кипра, али се припрема нови план за једнократно опорезивање улога већих од 100.000 евра и то, вјероватно, порезом до чак 40 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *