Референдумски одзив на Фокландима невјероватан

Становници Фокландских острва масовно су изашли на референдум, расписан с циљем да покажу свијету да желе да остану под управом британске круне. Са друге стране, Аргентина тврди да полаже право на суверенитет архипелага, које назива Малвинима. Буенос Ајрес назвао је дводневни референдум бесмисленим, али, према извјештајима с лица мјеста, више од 90 одсто људи, сада […]

недеља, март 10, 2013 / 20:06

Становници Фокландских острва масовно су изашли на референдум, расписан с циљем да покажу свијету да желе да остану под управом британске круне.

Са друге стране, Аргентина тврди да полаже право на суверенитет архипелага, које назива Малвинима.

Буенос Ајрес назвао је дводневни референдум бесмисленим, али, према извјештајима с лица мјеста, више од 90 одсто људи, сада по пљуску, чека да гласа на једином изборном мјесту у престоници Стенлију.

"Одзив бирача је невјероватан", оцијенио је за АФП Бари Елсби, члан фокландске законодавне скупштине, који је такође стао у ред испред градске скупштине.

На референдуму, који су иницирали становници тог неплодног архипелага од око 200 острва у јужном дијелу Атлантског океана (геолошки припадају аргентинској покрајини Патагонији), од 1.672 гласача ће бити тражено да се изјасне да ли желе да Фокланди задрже садашњи политички статус британске прекоморске територије.

Британски насељеници одлучују

Резултат, који би требало да буде објављен сутра увече, није споран – извесно је да ће већина гласача одговорити "да" – иако се ишчекује тачан проценат, као показатељ до које мере се становништво Фокланда држи идеје о останку под британском круном.

"Није важно шта кажу Аргентинци, остатак свијета неће игнорисати резултате гласања", додао је Елсби, 57-годишњи доктор из Велса, који је дошао на Фолканде 1990. по уговору на двије године и остао тамо до данас.

Британија влада тим острвима још од 1833, али Буенос Ајрес тврди да су она окупирана аргентинска територија. Шпанија је 1770. купила острва од Француске, а четири године касније их напуштају британски досељеници. 1816. Аргентина осваја територију, 1820. проглашава суверенитет над њом. 1833. Британија осваја острва и до средине ХХ века, Фолкландима управљају и Британци и Аргентинци.

Те двије земље су око Фокланда водиле кратак, али крвави рат 1982. године, подсјећају агенције.

Аргентина, чија је обала удаљена свега 400 километара од Фокланда, оцијенила је предстојећи референдум као илегалан, јер су острвљани, како тврди, "имплантирани" након што је влада у Лондону 1883. извршила инвазију и протјерала аргентинско становништво и стога немају право на самоодлучивање.

Биће како јачи каже

Лондон неће разговарати с Буенос Ајресом о питању суверенитета над Фокландима, сем уколико становници не буду то изричито тражили.

Аргентина је 2. априла 1982. извршила инвазију на Фокланде и подстакла 74-одневни рат са Британијом у коме је погинуло 649 аргентинских и 255 британских војника.

Та инвазија је још више учврстила пробританско расположење острвљана, а непопустљив став предсједнице Аргентине Кристине Кирхнер допринио је да цијела нова генерација буде окренута Британији.

Дипломатска затегнутост између Аргентине и Британије је појачана од 2010. када је Лондон озаконио истраживање нафте у водама око Фокланда.

Острвљани истичу да често емоционални "крсташки напади" Кирхнерове имају за циљ да се одвуче пажња са растућих аргентинских економских проблема, слично како је Маргарет Тачер искористила Фокландски рат да скрене пажњу са проблемима у Британији.

Неколико земаља је послало своје посматраче који ће пратити референдум.

Четири петине од 2.563 становника Фокланда живи у главном граду Стенлију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *