Референдум на Фокландима: Само троје било против

Становници Фокландских острва славе што се на референдуму показало да 99,8 одсто житеља тог архипелага у јужном Атлантику желе да остану под влашћу Велике Британије. Житеља Фокландских острва је свега 2.563, али, како наводи агенција АП, већином колониста Велике Британије која је 1982. у рату побиједила Аргентину која полаже право на тај архипелаг пред својом […]

среда, март 13, 2013 / 08:22

Становници Фокландских острва славе што се на референдуму показало да 99,8 одсто житеља тог архипелага у јужном Атлантику желе да остану под влашћу Велике Британије.

Житеља Фокландских острва је свега 2.563, али, како наводи агенција АП, већином колониста Велике Британије која је 1982. у рату побиједила Аргентину која полаже право на тај архипелаг пред својом обалом.

На дводневном референдум изашло је више од 90 одсто гласача – 1.517, а само три су била против британске власти. На гласачком листићу било је једноставно питање: “Желите ли да Фокландска острва задрже тренутни политички статус, као прекоморска територија Уједињеног британског краљевства?” Већина гласача заокружила је “да”.

Аргентинци који Фокланде називају Малвинским острвима, сматрају да их је Велика Британија отела Аргентини прије више од 180 година, што Лондон пориче. Члан фокландске скупштине Гавин Шрорт рекао је да се нада да је исход референдума јасна порука предсједници Аргентине Кристини Фернандес да житељи немају жељу да њима влада Буенос Аирес и да се нада да ће се та жеља сада поштовати. Како наводи агенција АП, то није вјероватно.

Аргентинска амбасадорка у Лондону Алисија Кастро рекла је да су гласање организовали Британци за себе, само да би положили право на острва. Амбасадорка је рекла да се жеља неколико стотина острвљана не може поредити с “милионима и милионима и милионима” људи који признају суверенитет Аргентине над тим острвима. Влада САД је оцијенила да референдум неће промијенити америчку политику неутралности у територијалном спору Буенос Аиреса и Лондона.

Аргентинска војна хунта је 1982. године заузела Фолкландска острва, на шта је британска премијерка Маргарет Тачер одговорила слањем војске у јужни Атлантник и успјела да поврати власт над архипелагом. Рат је трајао од 2. априла до 14. јуна и завршио се предајом Аргентине која је изгубила 649 војника и крстарицу “Генерал Белграно” са 323 члана посаде. Британија је у рату изгубила 255 војника а потопљен јој је разарач “Шефилд” с 20 морнара.

Аргентина је уочи референдума саопштила да становништво Фокланда нема право да одлучи о судбини архипелага и да се његова судбина мора ријешити билатерално. Острвљани се надају да ће референдумом одагнати сваку могућност да се политички статус архипелага одреди некаквим договором.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *