Ребалансирање: Мора да се уштеди 15 милиона

Влада РС ће до краја овог мјесеца предложити ребаланс овогодишњег буџета како би био испуњен захтјев Међународног монетарног фонда да се до краја године уштеди 15 милиона КМ. Тиме се створили услови за потписивање новог стенд-бај аранжмана, потврдио је за Пресс министар финансија РС Зоран Тегелтија. Када је коначно постигнут договор о цијелом сету услова, […]

четвртак, август 2, 2012 / 06:13

Влада РС ће до краја овог мјесеца предложити ребаланс овогодишњег буџета како би био испуњен захтјев Међународног монетарног фонда да се до краја године уштеди 15 милиона КМ.

Тиме се створили услови за потписивање новог стенд-бај аранжмана, потврдио је за Пресс министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Када је коначно постигнут договор о цијелом сету услова, које власти БиХ, укључујући и Српску, треба да испуне да би добили нови кредит ММФ-а, Тегелтија је објаснио да ова институција од БиХ захтјева уштеде у буџету, снажнију контролу јавне потрошње и заустављање новог запошљавања. Он је прецизирао да ће до краја овог мјесеца Влада упутити у Народну скупштину предлог ребаланса овогодишњег буџета, чије је усвајање један од основних услова ММФ-а.

– Ребалансом ће бити обезбијеђене уштеде од 15 милиона КМ, с тим што могу да гарантујем да због тога неће бити угрожена ничија примања, како то ових дана приговара опозиција. Ничија права, односно примања, неће бити доведени у питање, нити ће бити смањивана због захтјева ММФ-а, него ћемо новац обезбиједити на друге начине, релокацијама унутар буџета и другим уштедама – тврди Тегелтија и додаје да, кад се гледа кроз призму цијелог буџета, овај захтев неће бити тешко испунити.

Он одбацује тврдње СДС-а да су писмом намјере упућеном ММФ-у потврђена умањења за остварење социјалних права у РС за шест милиона КМ. Тегелтија, наиме, тврди да се ради о злонамереном тумачењу захтјева ММФ-а, јер је, како каже, права истина да тих шест милиона свакако неће моћи да се искористи ове године будући да је ријеч о дијелу средстава за исплату социјалне заштите у складу са новим законом који још није ни почео да се примјењује. Тегелтија напомиње да су та средства била планирана у буџету, али да још нису реализована због тога што још није почела примјена новог закона о социјалној заштити.

Подсјетимо, власти БиХ су прије десетак дана са ММФ-ом постигле договор о новом стенд-бај аранжману у укупном износу од 500 милиона долара. Тај новац би добрим дијелом требало да буде искоришћен за отплату ранијег стенд-бај аранжмана и стабилизацију прилика у буџетима оба ентитета, с тим да се у исто вријеме отвара и могућност да РС од Европске комисије добије помоћ за буџет од 30 милиона КМ. Европска помоћ је и раније била укалкулисана у овогодишњи буџет, али је проблем створила чињеница да је Брисел у међувремену условио ову помоћ потписивањем новог аранжмана са ММФ-ом.0 КОМЕНТАРА

 1. Mene sada brine nešto drugo. Narod je već stegnuo kajiš i troši manje nego prethodnih godina. Informacije iz UIO su neumoljive. Krajnja potrošnja u Srpskoj se u odnosu na Federaciju značajno umanjila a koeficijenti raspodjele se vjerovatno vraćaju na 2009. ili 2010. godinu. To znači i manje prihoda u naš budžet. Smanjila se registrovana krajnja potrošnja. Cijenim da je u određenoj mjeri pojačano sivo tržište i da dobar dio kranje potrošnje mimoilazi fiskalne kase. U provinciji se po kafanama i pekarama – slabo izdaju fiskalni računi. RS je bila dosegla trećinu krajnje registrovane potrošnje u BiH, sada smo vraćeni na ispod 32%.

  Ne mislim da je ovo loše – ja sam uvijek za stezanje kajiša ali kontam da se ovo slabo uklapa u SNSDovu sliku ekonomskog stanja u BiH. Očekujem udar naše opozicije i pitanje – šta se desilo sa POTROŠNJOM u Srpskoj u 2012. godini?

 2. Хм, па на чему се штеди онда, ако не на сиротињи? На платама љекара или политчара? на бронхи бомбонама што стоје у здјелицама у канцеларијама владе?

  Тих 15 милиона, то је да извинете дим, само на платам политичара се може толико на гребати за једну годину

 3. ex-1978, 02.08.2012. 07:21:40 [45757]

  „Ne mislim da je ovo loše – ja sam uvijek za stezanje kajiša ali kontam da se ovo slabo uklapa u SNSDovu sliku ekonomskog stanja u BiH. „

  Стезање кајиша никад није добро рјешење, а опет концепт потрошаког друштва показао се као лош (максима троши оно што немаш).

  Тренутно је можада најбоље рјешење пронаћи баланс између штедње и потрошње нпр. да се смање плате у администрацији за 60%, покретање грађевинског сектора, то би нам био аспирин…

 4. Поштовани господине Министре,искрено бих волио да ништа не разумијем,јер би ми било тако лакше.Али,не може да буде тако,јер не требам улазити у никакве анализе,већ само да прочитам писмени одговор из Вашег кабинета,ког сте лично Ви потписали.Лијепо пише да „старе девизне штедише“које су приступиле процесу верификације старе девизне штедње у 2010.године ,да ће до краја 2011.госине добити готовинску исплату од 2000 КМ, и да ће бити извршена емисија обвезница,те да ће Министарство финансија Републике Српске свим штедишама послати Потврду о извршеној верификацији старе девизне штедње,која садржи ануитетни план отплате по основу емитованих обвезница.(Број дописа-одговора:06.08/012-1226-1/11 од 01.11.2011.)
  Господине Министре финансија Републике Српске,од обећања НЕМА НИШТА.Како желим бити искрен,готовинска исплата је извршена тек 18.јануара 2012.године(8 мјесеци касније),а I/10 рата је требала бити исплаћена по Коначној пилот Пресуди Европског Суда за људска права у Стратбуру,крајем Фебруара 2012. а II/10 крајем овог мјесеца.Поштовани господине Телгелтија,дали код ребаланса предвиђате и поштовање Коначне пилот Пресуде од 03/02/2010.године ,или ће се остварити прича из поузданих извора,како Ви кажете ОПОЗИЦИЈЕ,да ће „старе девизне штедише“добити прву рату непоскредно пред локалне изборе у Октобру 2012.године а предпостављам другу рату непосредно пред Парламентарне изборе 2014.године.Готово сам сигуран да нећете моћи изигравати и манипулисати са преузетим обавезама,по питању Коначне пилот Пресуде Европског Суда за људска права у Стразбуру,од 03/02/2010.године.Мислим да није ништа жалосније од овог што радите,дакле,дижете кредит, да би могли вратити доспјелу рату ранијег кредита.Коначно требате схватити и признати,да без ПРОИЗВОДЊЕ нема живота НИКОМЕ,па ни актуелној Власти-РЕЖИМУ.

 5. buddha, 02.08.2012. 11:57:48

  Dilema trošiti ili štediti je lažna. Tačno se zna gdje treba trošiti u vremena krizna a na čemu treba štediti. Ne treba kupovati nutelu niti ledo sladoled. Ne treba pušiti cigare, niti piti hanikene i baverije. Valja smanjiti sa gadžetima a pojačati seoski turizam. Eliminisati viski a pojačati sa šljivovicom. Bataliti Milku i Niveu a kupovati Najljepše želje i Daliju. Obustaviti kupovinu auta a pojačati stanogradnju. Ne kupovati voće iz uvoza nego strogo paziti da su vitamini koje unosimo domaćeg porijekla. Jogobelu zabraniti a voćne jogurte praviti u sopstvenoj režiji. Pivo piti strogo točeno a izlaziti u kafane gdje koriste neki domaći deterdžent za suđe.

 6. @ex-1978

  U CEFTA-i smo tako da nista od bilo kakvih zabrana, jos kad dodas lobije i milione koji se obrcu preko uvoza ovo o cemu ti pricas neces nikad dobiti, i naravno kvalitet i cijenu koju dobijas od damacih proizvodjaca tesko da mozes porediti.

  Sljive i jabuke uzovimo u desetinama miliona(na nivou BiH)!!!!

 7. Cojece-znam, 02.08.2012. 15:03:25

  Ne pišem ja o administrativnim mjerama, pišem o svijesti svakog potrošača u Srpskoj. Ako se shvati da je neophodno trošiti i to neophodno trošiti domaće, riješili smo pola svojih problema. Svaka je domaća pavlaka bolja od uvozne. Ne treba ni da znamo kakve su uvozne. Ne treba da znamo ni kakvo je uvozno mlijeko. Ne treba da znamo ni kakva je Milka niti nas to treba uopšte zanimati. Treba Milku odbaciti sa gnušanjem… to je jedini način da se pametno troši.

 8. ex-1978, 02.08.2012. 18:34:07
  opet se ne slazemo.mislim da treba kupovati bolje bez obzira cije je,s tim da kod priblizno istih stvari treba dati prednost domacem.
  zasto? sto se tiče npr prehrane slazem se da je vecina domaceg bolje od uvoznog smeca koje ovi sa zapada ne mogu prodati kod njih pa prodaju nama ali se postavlja pitanje sta je domace jer npr lijanovici uvoze meso iz holandije i prodaju nama pod domace tako da je to opet diskutabilno.sto se tice tehnike treba kupovati bolje jer time dugorocno dobijas i ti i drzava.npr ja sam prije 10tak godina kupio polovnog golfa i jos ga vozim.tadasnja cijena je bila otprilike pola cijene novog juga.da sam kupio novog juga do danas bih vjerovatno promjenio dva i opet ne bi imao kola.ja bih prakticno morao raditi za nekog leziljebovica u zastavi kog je bas briga je li dio kaljen ili nije, je li lim bio mastan prije farbanja itd a srbija opet ne bi imala fabriku automobila nego bi proizvodila smece.prema tome forsiranjem domaceg po svaku cijenu svi vise gubimo nego dobijamo.
  druga stvar je sto o prodaji najmanje odlucuje kupac.firma u kojoj radim zivi od uvoza najvise iz kine i zivi se pristojno,gazde odlicno.jedino sto njih zanima je odnos ulazna cijena/izlazna cijena a vecina kupaca su takvi bravi da ih je steta ne „osisati“ i ne znaju ni osnovne stvari o robi koju kupuju tako da ne znam na osnovu cega uopste donose odluke osim na osnovu propagande.
  treca stvar vecina roba se i ne proizvodi na ovim prostorima tako da nemaju domacu supstituciju

 9. herc64, 02.08.2012. 20:59:39 [45799]

  Има ту резона о чему ти пишеш, али нису исте категорије о којима говорите. Не можеш поредити милка чоколаде и голфа…

  Нисмо ми толико патриотски оријентисани да се боримо за нашу ствар. Прво је питање шта је то „наше“, а шта „њихово“?

  Нпр. Купујем Меркаторово млијеко – 2.8%млијечне масти, које је произвела Млијекопродукт КОзарска Дубица, а Меркатор га продаје за 1.29КМ, исто млијеко продаје и Млијекопродукт са својом амбалажом по цијени од 1.50КМ.

  Пијем Некатар пиво, које је одлично, и води се као домаћи бренд, а знам да су власници пиваре Швабе, и да вишак пара односе одавде…

  Нема нас пуно, а имамо огромне ресурсе. Нас сатра корупција и криминал. Немамо ми потребе за оноликим чиновничким апартом у Влади, имају огромне плате, не раде ништа, баве се глупостима (гледање у шољу, посјећују видовњаке, хоџе, баве се биоенергијом). И то све плаћамо ми.

  Ова власт ништа неће да ради, нису у стању да направе једноставна рјешења: нпр. регистрација домаћинства – домаћу радиност, сеоски туризам. Некидан ми човјек у Крупој на Врбасу јауче, вели:

  „Имам ову њиву, плажа је ту, али ми не дају да направим љетну башту и да продајем пиво и ћевапе“

  Питам га ко му неће да дозволу? Из топа испали: „Шупци из градске управе! Све је корумпирано, немам пара да им дам“

  Иста је прича на Мањачи, феноменалне могућности за брдски бициклизам, екстремне спортове. Дај том народу да направи дрвене бунгалове, олакшај регистрацију породичног бизниса…
  Ено доле Требиња, ни ове године нисам видио туристичку понуду за тај град.

  Корупција, непотизам, нестручност, неспособност, незнање…

  Ту лежи наш стварни проблем. Људи на власти су толико корумпирани да смо дубоко у живом блату, само тонемо дубље и дубље. Имали смо прије пар година примјер фискалних каса, два човјека се обогатила, а неколико десетина хиљада радњи је затворено. Због неколико десетина кретена, пати милион људи.

  Власт није добра, мора се мијењати- али, ми не волимо ову земљу, није нам стало до ње, нећемо да нам дјеца живе боље, мазохисти смо.

 10. @ buddha

  Zalosno je i sto svi zele u tu suptersku administraciju, stim da izbor u realnom sektoru ne postoji(podrazumuijeva se sa stelom).
  Navikli svi da kazu dobro je , moze i gore, da pognu glavu i da gledaju ponizno! Uvijek mi padne na pamet ona od Mese Selimovica:“Boj se ovna, boj se govna, a kad cu zivjeti?“

 11. Cojece-znam, 03.08.2012. 00:30:40 [45813]

  „Zalosno je i sto svi zele u tu suptersku administraciju, stim da izbor u realnom sektoru ne postoji(podrazumuijeva se sa stelom).“

  Па желе јер знају да тамо нико не ради ништа, и самим тим нема никакве одговорности, а високе плате примају.

  Мени је мука кад видим те „умне“ (успјешни, паметни, мега, гига способни) људе са једне стране, а свеопште расуло земље са друге стране (фирме грцају у губицима, отпуштање радника и сл.). И онда ти дође неки малоумник и каже како је све супер…

  Захваљујући појединцима из власти, злоупотребом закона, функције коју обнашају ова земља је осуђена на пропаст.

  Нисмо је заслужили, а овакву ја је не желим. Сутра да избије рат, ни на крај памети ми није да је браним. Кога да браним? Додика? Душанића? Видовића? Станковића? Бобара? Мазалицу? Баштинца? Рајчевића?

  Зато гледам како да одем одавде. Аустралија, Нови Зеланд, Канада. Ал’ и ту има квака, странци неће да допусте нам одлазак одавде, јер треба вратити оне силне кредите што је багра подигла.

  И гдје си – нигдје! Нема те ни у љељама. Доведени смо у позицију да психички се сломиш:
  па да се убијеш, ил’ да неког убијеш.

 12. буда, те што си набројао, њих не треба бранити од усташа и балија ако почне срање овде. отуд им не пријети никаква опасност, напротив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *