Рат полиције и рудара у Шпанији, користе се базуке домаће израде

Шпански рудари, који протестују због смањења субвенција за рударску индустрију са 300 милиона на 110 милиона годишње, сукобили су се с полицијом, наоружани ракетама и праћкама ручне израде. Они су гађали полицајце у Ел Ентрегу, недалеко од Овиеда, у чијој се непосредној близини налази рудник “Ел Сотон”. Рудари сукобили су се с полицијом, наоружани ракетама […]

понедељак, јун 18, 2012 / 12:36

Шпански рудари, који протестују због смањења субвенција за рударску индустрију са 300 милиона на 110 милиона годишње, сукобили су се с полицијом, наоружани ракетама и праћкама ручне израде. Они су гађали полицајце у Ел Ентрегу, недалеко од Овиеда, у чијој се непосредној близини налази рудник “Ел Сотон”.

Рудари сукобили су се с полицијом, наоружани ракетама и праћкама ручне израде
– Бранили смо наша радна мјеста, а полиција нас је напала, па смо моје колеге и ја морали да се бранимо. Користили смо дугачке оловне цијеви, кроз које смо испаљивали пројектиле домаће израде, лансере за лоптице за голф, праћке, па чак и специјалне направе помоћу којих смо их гађали кромпирима – рекао је за Асошијетед прес Херардо Сијенфуегос (39), који као рудар у шпанским рудницима ради од своје 16. године.

Сијенфуегос је изјавио да ће 4.000 људи у том крају остати без посла.

Демонстрације шпанских рудара, који двије седмице штрајкују због смањења државних субвенција, прерасле су у прави рат са полицијом у области Астуријас. Ово је само посљедњи у низу протеста који су захватили презадужене чланице еврозоне због мјера штедње које те земље заводе за спас посрнулих привреда.

Док влада покушава да умири Шпанце, који страхују да ће четвртој економској сили у Европи бити потребна још једна финансијска ињекција, Народна банка Шпаније саопштила је да је на крају првог квартала комбиновани дуг централне, регионалних и локалних влада износио 72 одсто бруто домаћег производа – 65 одсто више него у истом кварталу прошле године.

Гњевни због најаве смањења субвенција са 300 на 100 милиона евра, рудари угљенокопа „Ел Сотон“ са сјевера Шпаније, наоружани ракетним бацачима кућне израде, подигли су чак 16 барикада на друму у Астуријасу, а код Овиједа су запалили гомилу аутомобилских гума. Лица сакривених иза маски и марама, бацали су прво каменице и бетонске блокове, а затим и „Молотовљеве коктеле“ и зрна из кугличних лежајева на припаднике цивилне гарде, која им је узвратила сузавцем и гуменим мецима.

Призор је више личио на сцене са ратишта, а послије вишечасовног жестоког окршаја, рудари су, попут правих герилаца, побјегли у оближње планине и шуме. Један новинар задобио је повреде грудног коша пошто је погођен гуменим метком, а неколико полицајца морало је да затражи помоћ због опекотина и посјекотина.

Рударе је посебно разбјеснела вест да ће шпанске банке добити 100 милијарди евра кредита за санацију пословања, док је њихов сектор бачен на кољена. Шпанија већ двије деценије постепено затвара руднике, а у том процесу укинуто је око 40.000 радних мјеста. Најављени прекид државне помоћи значи да ће шпански угаљ постати скупљи од увозног, а то шпанску рударску индустрију води у пропаст.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *