Рагуж: ХДЗ 1990 за уставно преуређење БиХ

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж изјавио је да се та странка залаже за уставно преуређење БиХ федерализацијом. Рагуж сматра да је најоптималнији оквир који је понуђен у резолуцији Европског парламента. "Кад је ријеч о Федерацији БиХ први корак може бити укрупњавање кантона. То није никакво цртање граница", рекао је Рагуж новинарима у Мостару. Према његовим […]

петак, март 7, 2014 / 17:39

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж изјавио је да се та странка залаже за уставно преуређење БиХ федерализацијом.

Рагуж сматра да је најоптималнији оквир који је понуђен у резолуцији Европског парламента.

"Кад је ријеч о Федерацији БиХ први корак може бити укрупњавање кантона. То није никакво цртање граница", рекао је Рагуж новинарима у Мостару.

Према његовим ријечима, колики би био број кантона, питање је за расправу.

"Тај корак да се у Федерацији почне сређивати стање био би позитиван да и Република Српска која је, нажалост, сад издвојена из ових процеса и у једној комотној позицији, бар кад је ријеч о `Сејдић-Финци`, не буде изван ових процеса и укупних односа у БиХ кад је ријеч о промјени устава", рекао је Рагуж.

Он је у паузи сједнице страначког Предсједништва рекао да су представници ХДЗ-а 1990 са свих нивоа власти оцијенили да ни институције ни политички представници нису на нивоу захтјева и изазова пред којима стоји БиХ, те да су упозорили да постоји опасност од погоршања стања ако се не дјелује проактивно.

"Ми нисмо уочили никакву врсту стратегије, ни међународне ни домаће, као одговор на најтеже привредно, политичко и социјално стање од Дејтона до данас. Сматрамо да је та стратегија неопходна", истакао је Рагуж.

Он је оцијенио да је неминован нови европски приступ који ће обезбиједити БиХ статус посебне земље кандидата.

"То није имала ниједна земља у транзицији. Мислим да БиХ то заслужује", навео је Рагуж и додао да би тај статус подразумијевао да "тај приступ буде уређен само за БиХ, мора садржавати промјену уставу, надоградњу и европезацију Дејтона".

Предсједник ХДЗ-а 1990 оцијенио је садашњу ситуацију сложенијом од оне 1991. године.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *