Радојичић – Тадић: СДС укинуо или ојачао ентитетско гласање?

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић изјавио је данас да је СДС, упућивањем по хитном поступку у Парламентарну скупштину БиХ Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, направио огромну грешку, јер је фактички укинуо ентитетско гласање. "Покушавајући да ријеше један проблем, који објективно постоји, а то је да нема ванредних избора у нашем законодавству и […]

уторак, март 11, 2014 / 21:48

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић изјавио је данас да је СДС, упућивањем по хитном поступку у Парламентарну скупштину БиХ Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, направио огромну грешку, јер је фактички укинуо ентитетско гласање.

"Покушавајући да ријеше један проблем, који објективно постоји, а то је да нема ванредних избора у нашем законодавству и да се они не могу организовати на четири године, СДС је направио други још већи проблем", рекао је Радојичић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је појаснио да су у приједлогу закона, који су поднијели Младен Босић у Представничком дому, а Огњен Тадић у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, направили огромну грешку, јер су фактички укинули ентитетско гласање.

"Ентитетско гласање је била тема о којој смо годинама расправљали са Харисом Силајџићем и другима, и љубоморно га бранили, да би се сада десило да га једна српска странка, макар и око једног питања, практично укине", нагласио је Радојичић.

Потпредсједник СНСД-а је појаснио да је, према Приједлогу закона који је дао СДС, предложено да се Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ може фактички распустити само гласовима представника из Федерације БиХ са двије трећине гласова оних који су присутни, не водећи рачуна о ентитетском гласању.

"То је апсолутно неприхватљиво. Ми смо рекли да било какав пренос надлежности са нивоа ентитета и њихових компетенција, било да је ријеч о Народној скуштини, предсједнику или Влади, на ниво Изборног закона БиХ не долази у обзир. Међутим, ово што је предложено је још горе", рекао је Радојичић.

Он је додао да му није јасно зашто било коме треба да доводи у питање категорију која је Уставом гарантована, односно енитетско гласање о свим питањима у БиХ, наводећи да сада СДС предлаже да се на овој конкретној теми практично Република Српска може искључити из гласања и одлучивања о распуштању парламента БиХ.

"СДС је донио измјене закона по хитном поступку на које није могуће амандмански дјеловати, по принципу узми или остави. Ми не може подржати било какво редуковање ентитетског гласања. Људи су направили огромну грешку и проблем, јер су вратили на сто питање етитетског гласања које смо ми скинули прије четири године", рекао је Радојичић.

Огњен Тадић: Ентитетско гласање је појачано и Радојичић то зна

“У свом приједлогу СДС је предложио начин гласања и скраћење мандата Представничког дома какав је потребан и за усвајање Устава БиХ и амандмана на Устав БиХ. Дакле, не само да није укинуто ентитетско гласање него је оно додатно појачано“, написао је Огњен Тадић у коментару на порталу Независних новина које му, како каже, данас нису пружиле прилику да одговори на Радојичићеву констатацију.

Тадић каже да је Радојичићу то добро познато и својим бирачима треба да објасни због чега вријеђа њихову интелигенцију.

“Ако Радојичићу требају непријатељи РС онда их има довољно у свом окружењу, па и оних који су служили у непријатељским војскама“, написао је Тадић и приложио доказ за своје тврдње.

Пословник Представничког дома:
Члан 135.
(Усвајање амандмана на Устав БиХ)
Предложене амандмане на Устав БиХ усваја Дом, укључујући двотрећинску већину посланика који су присутни и гласају.

Устав БиХ:
Члан X

Измјене и допуне

1. Амандманска процедура

Овај Устав може бити мијењан и допуњаван одлуком Парламентарне скупштине, која укључује двотрећинску већину присутних и који су гласали у Представничком дому.0 КОМЕНТАРА

 1. Radojicicu nije jos kasno,neka ti zdrav razum i savjest da snagu da prekines agoniju u stranci.Odvoji postene,drustveno odgovorne i ambiciozne clanove od primitvnih lakomih gazitelja po lesevima za lovu po svaku cijenu i sa naprednim demokratskim snagama okreni situaciju u pozitivu!
  ZASTO DOPUSTAS DA TI GAZE OBRAZ,CAST I DOSTOJANSTVO PRIMITIVNE POTKUPLJENE BITANGE IZ STRANKE!
  Upitas li se ikada privatno da li je ispravno to sto radite svom narodu i za koga?Vrijeme je Igore,vrijeme!

 2. Nekad izuzetan političar danas jedan obični poltron svoga sefa Milorada… Zašto dragi Igore to dozvoljavaš sebi kad si pametni od šefa obračunaj se s a njim !!!

 3. E sad ce da krene prepucavanje po principu jes-nije.Ognjene kad citiras Ustav procitaj jos jednom član 4.3.d koji tretira entitetsko glasanje i priznaj gresku. Ljudski je pogrijesiti i nije ti sigurno bila namjera ukinuti/oskrnaviti entitetsko glasanje ali brzina i bavljenje demagogijom nikad nisu bili prijatelji srpskoj stvari.

 4. Busacu123, dragi moj,
  firči nas uništava iz pohlepe, bio fukara, seljačić , djilkoš, gladne oči, sitna duša….dakle , motiv zbog kojega nas je uništio je pohlepa i prokletinja.

  Ali, ovaj , to je najopasniji igrač u kolu djavolaskom. Njegov motiv je mržnja prema svemu što je srpsko.
  Osmijeh njegov ironični, nasladjujući kojeg se ni ne trudi da sakrije zbog zadovoljstva što su nas samljeli i kičmu polomili.

  Kod Crnogoraca sredine nema, ili si srpski nastrojen, ili anitsrpski.Ta druga krajnost je Igori.
  Opet vam kažem, taj sprema stupicu svom šefu.
  On je esenesdeov kličko…

 5. Cini mi se da OT nije iscitao poslovnik do kraja, tj. parbclanova dalje gdje se kaze da se mora imati minimalno prisustvo i broj glasova iz svakog entiteta.

  Ako bi se SDS-ovci pustili da vode politiku, a ne da im se da citaju, i lijeni su da zagriju stolicu, to bi bilo ravno katastrofi.

 6. Koji bi to bio zakon po redu koji SDS predlaže a da je ili nesprovodiv ili da ide na štetu RS? NEma broja.

  Ja ne znam što ne poizbacuju silne guslare i poslušnike i ne dovedu nekog pravnika da im to piše, ovako su jadni.

 7. Зашто би био неспроводив закон о ванредним изборима? Зар то није највише потенцирао СНСД-е, али кад је био у опозицији, додуше и на мјесту позиције, када се бирао предсједник РС после смрти Милана Јелића. СНСД се грчевито бори за останак на власти до следећих редовних избора, јер би сваки пад владе за њих био раван катастрофи, зато и инсистирају на ситницама, како би могли догурати некако до октобра у комаду. После ће већ смислити неку причу за онај остатак наивног народа, као прегурали су најгоре, сада нас чекају златне кашике или нешто слично бомбастично из агитпроп кухиње СНСД-а.

 8. Ребрио се Миле када је позвао СДС да покрене процедуру пријевремених избора, а сада када је покренута напунили гаће и преко овог љигавог Радојичића оспоравају приједлог.

 9. Nije mi jasno da potpredsjednik SNSD-a i predsjednik nisu na istom fonu, kada se govori o mogućnosti prijevremenih izbora, svima nam je bilo jasno da je Mile pozvao SDS da podnese zahtjev za pokretanje prijevremenih izbora, u formi u kojoj on misli da treba, a kada to SDS i uradi onda potpredsjednik SNSD iste prozove državnim neprijateljima…veoma čudno 😀

 10. Прејефтин трик.

  Ако СДСД гласа за овај закон, биће забиљежено да се овај пренос надлежности десио за вријеме Додикове власти. Ако пак одбије, СДС ће загаламити да се Додик боји избора.

  СНСД ће као озбиљна странка спријечити пренос надлежности, а већина народа ће без проблема препознати овај шибицарски есдесов трик.

  Шта рећи, још један доказ незрелости СДС-а.

 11. СНСД само спречава свој пад и агонију која их неминовно чека прије или касније, боље прије. Боље зато што они у свом колапсу могу добар дио РС да повуку за собом у правно-политички амбис, не бране се тако надлежности. Када их нису бранили за неке битније ствари, зашто би их сад бранили када треба увести могућност смјене власти и пријевремених избора.
  Не утиче то ништа битно на промјену надлежности. То је патка СНСД-а који се очито боји таквих избора и на све начине тражи изговор да то одуговлачи до октобра.

 12. СДС-тролови брзом акцијом скидају са листе овакве теме јер им не одговарају. Сада ће услиједити десет коментар са се ова тема скине са листе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *