Радијатори су били у праву: Топлана више не може овако

Оно што су нијемом хладноћом или млаком слабошћу, многи радијатори у бањолучким становима већ показали, потврдио је и директор Топлане Бања Лука. Залихе мазута бањалучке "Топлане" су на минимуму, рекао је данас директор овог предузећа Мићо Миловановић, који очекује да ће ускоро бити набављен овај енергент и да неће доћи до прекида гријања. "У оваквој […]

четвртак, март 7, 2013 / 14:01

Оно што су нијемом хладноћом или млаком слабошћу, многи радијатори у бањолучким становима већ показали, потврдио је и директор Топлане Бања Лука.

Залихе мазута бањалучке "Топлане" су на минимуму, рекао је данас директор овог предузећа Мићо Миловановић, који очекује да ће ускоро бити набављен овај енергент и да неће доћи до прекида гријања.

"У оваквој ситуацији помоћ можемо очекивати једино од Владе Републике Српске и града Бањалука, без обзира на ограничења са којима се суочавају и град и Влада", рекао је Миловановић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је одржавање "Топлане" у "животу" немогуће на бази мазута као енергента и додао да се интензивно разматрају сви правци реструктурисања постројења и прелазак на други енергент.

Као алтернативу Миловановић наводи гас, истичући да не може рећи када би могло доћи до преласка на други енергент.

Он је подсјетио да дужност директора у "Топлани" обавља од октобра прошле године, односно од почетка актуелне сезоне гријања, те да су, према насљеђеном стању, укупне обавезе предузећа око 62 милиона КМ, укупни акумулирани губитак око 52 милиона марака, а основи капитал око 19 милиона КМ.

Миловановић је навео да је "Топлана" оптерећена и обавезама плаћања пореза и доприноса, као обавезама по основу кориштења електричне енергије из претходног периода у укупном износу од 425.000 КМ.

"Осим ових обавеза, ‘Топлана’ ће морати да плати и камате од око 12 милиона КМ за кредите узете у претходном периоду који су кориштени за набавку мазута", рекао је Миловановић.

Он је истакао да су кључни ограничавајући фактори пословања "Топлане" енормно висока цијена мазута, велика разлика између цијене коштања и продајне цијене, повећани трошкови пословања усљед старости опреме и дистрибутивне мреже, уска грла у дистрибутивној мрежи, ниска енергетска ефикасност објеката који се загријавају, као и енергетска ефикасност "Топлане" на нивоу од 59 одсто.

Према ријечима Миловановића, у протеклој гријној сезони "Топлана" је примила 1.227 приговора грађана и одобрила бонификације од 250.000 КМ, док је ове сезоне повећан број приговора и одобрена бонификација у износу од 280.000 КМ или 12 одсто више.
Он је нагласио да је менаџмент "Топлане" благовремено предузео све мјере да се одржи континуитет у испоруци топлотне енергије, напомињући да без помоћи града предузеће не би било "живо", јер је само у прошлој години град обезбиједио "Топлани" 27.800.000 КМ.

"Узимајући у обзир ситуацију у нашем предузећу, затражили смо од добављача мазута да нам испоручи потребну количину да бисмо одржали гријање, уз одгођено плаћање из прилива ‘Топлане’ до јула", рекао је Миловановић.

Он је објаснио да је гаранцију за такво понашање Управе "Топлане" добављачу дао градоначелник Бањалуке, као законски заступник капитала града у предузећу, што добављач није прихватио, јер је његов услов посебна гаранција као инструмент обезбјеђења плаћања.

Миловановић је напоменуо да такву гаранцију не може обезбиједити "Топлана", јер је кредитно неспособна, али ни град, због чега је остало неријешено питање набавке мазута.0 КОМЕНТАРА

  1. pa oni su vec prestali da griju,sta prica. Radijatori su danima samo mlaki, a danas potpuno hladni. Kako ih nije sramota da salju racune. Treba da se smrzavamo, a jos i da im platimo. x-(

  2. idemo pred toplanu, polomimo direktoru ruke i noge…pa onda sutra opet odem, pa pomoćnika direktora polomimo…pa onda trećeg dana opni kažu da: grad/vlada/država/Marko/Janko/Suljo/ Mujo/Josip/treće lice : nije odobrilo pare/pokralo/naredilo da se grijanje zvarne/namjestilo tender/ne da da se banjalučani griju….pa mi onda, u zavisnosti od odgovora, polomimo toga ili to što nama ne da grijanje…pa ću te pitati hoće li se otimati za fotelju direktora/pomoćnika/predsjednika/načelnika/gradonačelnika kada vide da ih lomimo ako nam rade o glavi i zdravlju nas i naše djece….do tada ko nas jebe…ne griju, mi plaćamo…ne griju, mi ne plaćamo, oni tuže mi opet plaćamo…B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *