Рачун: Од приватизација остала само сића

На рачуну владе Републике Српске на коме је новац од приватизације, остало је свега 9,5 милиона конвертибилних марака (КМ), односно 4,86 милиона евра. Главни ревизор Душко Шњегота наводи да је Влада Републике Српске због крпљења буџета у претходне четири године позајмила 95,4 милиона марака (48,8 милиона евра) и да тај новац у овом тренутку не […]

среда, јул 15, 2015 / 12:45

На рачуну владе Републике Српске на коме је новац од приватизације, остало је свега 9,5 милиона конвертибилних марака (КМ), односно 4,86 милиона евра.

Главни ревизор Душко Шњегота наводи да је Влада Републике Српске због крпљења буџета у претходне четири године позајмила 95,4 милиона марака (48,8 милиона евра) и да тај новац у овом тренутку не може да врати, преноси портал индикатор.ба.

Оно што је остало од продаје Телекома Српске Влада је протеклих година више пута сама себи позајмљивала и редовно одлагала враћање.

Шњегота подсјећа да до краја године и Фонд здравственог осигурања треба да врати 14,5 милиона КМ, а да исто толико дугује и ЈП Робне резерве, а да враћање и та два дуга за сада није извјесно.

Влада би требало да до краја године врати и 17 милиона марака потрошених за изградњу и опремање болнице у Бијељини, јер је Министарство здравља било дужно новац да врати по реализацији кредита са Европском инвестиционом банком, а то се до данас није догодило.

Рачуну на којем се налазе средства од приватизације дугују и приватизована предузећа. Рафинерија Брод, на пример, до краја године требало би да врати четири милиона марака, што ће се, по тврдњама ресорног министра, ипак, догодити.

"Према мојим сазнањима Нестро групација до сада није имала проблема са извршавањем својих обавеза тако да ја мислим да ће и по овом питању они уредно извршавати своје обавезе“, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Да неће сви, попут рафинерије, вратити оно што дугују увјеравају економисти, јер је већина позајмљеног новца ненаплатива.

Иако је већина новца са тог намјенског рачуна отишла у развојне пројекте, радна мјеста изгубљена у приватизацији ипак нису надокнађена, а број незапослених у Српској данас је готово исти као и 2006. године, наведено је у тексту. 0 КОМЕНТАРА

 1. Zapad i njihove poljoprivredne i prehrambene korporacije, smišljeno rade svoj posao.Od kad su dobili u ruke HARP i mogućnost upravljanja klimom pomoću ovog klimatskog oružja, oni sve čine da unište svu poljoprivredu, svu proizvodnju hrane u zemljama koje se još nisu predale koporacijama, koje još nisu predale svoju zemlju u druge prirodne resurse. Dakle, onim zemljema koji pružaju otpor poput Srbije, BiH. Pošto je u planu donošenje zakona o prodaje poljoprivrednog zemljišta (u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU), Zapad sada ima strategiju da narednih kao i prethodnih godina HARP-om uništava poljoprivrendu proizvodnju i u Srbiji i u BiH. Kada se tako uništi proizvodnja hrana, zemlja postaje uvozno zavisna od poljoprivrednih prehrambenih korporacija Zapada, koje sada drže u rukama HARP oružje.
  Cilj je uništiti poljoprivrednu proizvodnju, i na taj način prinuditi narod da kapitulira, da odustane od pružanja otpora donođenju zakona koji predviđe prodaju zemljišta stranim korporacijama.
  Suše, i afričke vrelina koji upravo počinju, najboji su dokaz toga. I tek nas čeka ono najgore u julu u avgustu. Ponavlja se scenario iz 2012. godine, kada su spržili sve na zemlji. Prošle godine su išli sa poplavama, koje su bila još razornije od suše.
  Cilj je da postanemo uvozno zavisna zemlja od GMO hrane, od hrane najgore klase, od mesa sa isteklim rokom trajanja, koje deponuju na naše tržište.
  Teško nama i ovog leta, jer nema države koja može da stane na put HARP-u.

  Kako to da nekim čudom sušom nikada nije spržena cela Nemačke, Francuske, Velika Britanija? A mi svake godine tripimo HARP elementarne nepogode suše ili poplave!
  Da je ova zemlja predata u ruke zapadnih koporacija, ne bi nas bombardovali HARP-om, jer bi tako uništavali sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju.

 2. Ја се добро сјећам кад је наш предсједник рекао да ће сваки фенинг посуђен са ескроу рачуна бити враћен, а наш предсједник никад не лаже. Према томе.;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *