Путин против постављања ракета између Турске и Сирије

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је у Истанбулу да би постављање ракета „патриот” на граници Турске са Сиријом додатно појачало напетост и оцијенио да Русија и Турска нису превазишле разлике у виђењу сукоба у Сирији. „Стварање додатне борбене способности на граници неће смирити, већ заоштрити ситуацију”, изјавио је Путин на конференцији за новинаре после разговора […]

уторак, децембар 4, 2012 / 00:37

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је у Истанбулу да би постављање ракета „патриот” на граници Турске са Сиријом додатно појачало напетост и оцијенио да Русија и Турска нису превазишле разлике у виђењу сукоба у Сирији.

„Стварање додатне борбене способности на граници неће смирити, већ заоштрити ситуацију”, изјавио је Путин на конференцији за новинаре после разговора са турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом, а уочи састанка НАТО у Бриселу, на коме се очекује одлука о захтјеву Анкаре да постави пројектиле „патриот”, америчке производње, на граници са Сиријом.

Турска и Русија имају све развијеније трговинске и енергетске односе, али су њихови ставови о кризи у Сирији и даље супротстављени. Москва је и раније изражавала забринутост да би постављање ракета „патриот” могло изазвати шири сукоб у који би био увучен и НАТО.

Федерални парламент Њемачке саопштио је ће наредне седмице бити донесена коначна одлука о постављању ракетног система Патриот на границу између Турске и Сирије.

У саопштењу Бундестага наводи се да ће 12. децембра бити одржано засједање у вези са постављањем ракетног штита на границу Турске са Сиријом, док ће одлука бити донесена 14. децембра на Генералној скупштини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *