Путин: Мој лет не могу пратити ни сви ждралови

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у Владивостоку, одговарајући на коментаре на његов покушај да подучи младе сибирске бијеле ждралове да лете, да нису сви били довољно јаки да би га пратили. Путин се на путу на самит Азијско-пацифичког форума о економској сарадњи (АПЕК) у Владивостоку у четвртак зауставио у орнитолошкој истраживачкој станици у Кушавету, […]

недеља, септембар 9, 2012 / 16:32

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у Владивостоку, одговарајући на коментаре на његов покушај да подучи младе сибирске бијеле ждралове да лете, да нису сви били довољно јаки да би га пратили.

Путин се на путу на самит Азијско-пацифичког форума о економској сарадњи (АПЕК) у Владивостоку у четвртак зауставио у орнитолошкој истраживачкој станици у Кушавету, како би учествовао у пројекту подучавања угрожених птица које су одрасле у заточеништву да лете за авионом ради миграције ка централној Азији.

Нису га, међутим све птице пратиле на том лету делтапланом с мотором. На првом лету Путина је пратио један ждрал, што је објашњено јаким вјетровима који су изазвали да делтаплан лети брже него иначе.

На другом лету, пет птица је слиједило Путина, али су после неколико кругова само двије остале за њим на лету од 15 минута.

„Тачно је да нису одмах сви полетјели, али они који нису летјели били су слаби ждралови”, казао је Путин, јасно алудирајући на Русе који су прошле зиме учествовали у демонстрацијама против његове 12-годишње владавине.

Путинов лет с птицама наишао је на подсмјешљиве коментаре на интернету, од којих је напопуларнији: „Ако Путин иде на југ с ждраловима, да ли то значи да се неће вратити прије пролећа”.

Један од новинара упитао је Путина да прокоментарише податак да 63 одсто ждралова подржава руског предсједника, док остали радије лете на југ или праве гнезда на градским трговима и улицама.

Путин је одговорио да, наравно, постоје птице у јату које једноставно не лете или радије праве гнезда одвојено од осталих птица.

„Али шта да радимо. То је други проблем. Чак иако нису припадници јата, они су припадници наше популације и морамо да се према њима опходимо с пажњом, када је то могуће”, рекао је Путин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *