Први симптом бијеле куге: Затвараће се сеоске школе

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској смањује се број ученика, поготово у сеоским школама, тако да ће неке од њих неминовно бити угашене, али не на штету ђака, изјавио је министар просвјете и културе РС Антон Касиповић. "У овој школској години у 67 подручних школа у Српској није уписан ниједан првачић, а у 53 школе […]

субота, април 2, 2011 / 09:56

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској смањује се број ученика, поготово у сеоским школама, тако да ће неке од њих неминовно бити угашене, али не на штету ђака, изјавио је министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.

"У овој школској години у 67 подручних школа у Српској није уписан ниједан првачић, а у 53 школе уписан је само по један. Међутим, гашење сеоске школе не значи и нестанак села", рекао је Касиповић за "Независне новине".

Он је истакао да у наредној академској години неће бити уписа на студијским програмима за које је процијењено да ће студенти по завршетку студија посао чекати деценију или више."Морамо зауставити праксу да се млади људи школују да би по стицању дипломе годинама били на евиденцији Завода за запошљавање", нагласио је Касиповић.

Према његовој оцјени, најављена ревизија високошколских установа у Српској је важно питање за даљи напредак у области високог образовања, поготово када је ријеч о високошколским установама са приватном иницијативом.

"Очекујем да су у овим институцијама озбиљно разумјели намјеру Министарства – да нико неће моћи задржати статус универзитета ако не буде у потпуности испуњавао услове", поручио је Касиповић.

Говорећи о разлици у просјеку оцјена студената јавних и приватних факултета, Касиповић је рекао је да су осим оцјене важна и друга питања, као што су дужина студирања, дизајн студијског програма, односно компетенције које студенти стичу.

Касиповић је нагласио да откад постоји Српска у образовање није уложено колико у посљедњих пет година, али је извјесно да су неопходна даља улагања, с обзиром на то да у велики број школа годинама није ништа улагано. Он је додао да је у овој години предвиђено пет милиона КМ за превоз ученика основних школа који путују више од четири километра до школе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *