Провокативно: Хрватски православци уписани у регистар

Директор јеврејске невладине организације Маргелов институт из Загреба Ален Будај изјавио је Срни да је формирање „хрватске православне заједнице“ провокација из мржње и да га чуди што хрватска држава не санкционише иницијаторе таквих идеја. "Не могу римокатолици основати неку православну цркву. Једино што могу, а то и раде, је изазивање провокације. Мени се у цијелој […]

четвртак, децембар 27, 2012 / 23:13

Директор јеврејске невладине организације Маргелов институт из Загреба Ален Будај изјавио је Срни да је формирање „хрватске православне заједнице“ провокација из мржње и да га чуди што хрватска држава не санкционише иницијаторе таквих идеја.

"Не могу римокатолици основати неку православну цркву. Једино што могу, а то и раде, је изазивање провокације. Мени се у цијелој тој причи не свиђа што држава не санкционише те људе, јер је то очито провоцирање из мржње", рекао је Будај.

Он је подсјетио да је такозвана хрватска православна црква настала вољом усташког поглавника Анте Павелића, а не вољом Срба, а ни сада тај приједлог не долази од Срба.

"Израз `хрватски православац` је идиотизам. Тако нешто уопште не постоји, а марионетска Павелићева `хрватска православна црква` завршила је преко Гермогена на суду, гдје је он као `поглавар` те измишљене цркве осуђен на смрт као ратни злочинац, сарадник окупатора", наводи Будај.

Епархија далматинска саопштила је недавно да је послије регистрације проусташког удружења тзв. хрватске православне заједнице, шира јавност путем електронских медија и тзв. прогласа обавијештена о "устоличењу" извјесног Александра Иванова, који је бугарског поријекла, за "свештеника хрватских православаца" на подручју цијелом Хрватске.

"Познато је да је усташки злочинац Анте Павелић 1942. године основао тзв. Хрватску православну заједницу с циљем да потпуно уништи Српску православну цркву и искоријени Србе са простора НДХ – пошто претходне методе насилног покрштавања и масовних убистава по логорима широм Хрватске нису донијели довољно резултата", наведено је у саопштењу Епархије далматинске.

Његово преосвештенство владика далматински Фотије позвао је тим поводом све православне Србе на просторима Далмације да остану вјерни Српској православној цркви, свом језику и култури, те да се чувају лажних пастира.0 КОМЕНТАРА

 1. kakva nebitna vijest. koga ovo interesuje? eparhija dalmatinska, sta je to? neki trzni centar? dok se vi usaglasite ko je sta radio, ko su bili cetnici a ko ustase, nase lijepe balkanske drzavice sa tisucljetnom tradicijom ce ostati bez stanovnistva, sto zbog emigracija sto mortaliteta. alal vera

 2. Г. Инспекторе, ако Вас не интересује не значи да не интересује друге нити да је ово неважно и безначајно па између осталог и из разлога које сте навели.

  Нико није формирао Хрватску православну заједницу из хира и забаве већ очигледно постоји намјера или отимања имовине или даље асимилације српског православног становништва у Хрватској или и једног и другог.

  Епархија далматинска није „тржни центар“ и видим да и даље настављате са праксом вријеђања и непоштовања. У „духу толеранције“.

  Сада ће да Вам се јави и друг Магнатера да Вас подржи, а онда ћете у пакету да друге оптужујете за оно што ви радите.

 3. Ne podrzavam nikoga ali jesam drug koji je protiv cetnika ciji su preci zajedno sa ustasama slali Srbe u Jasenovac i protiv onih koji izmisljaju parvoslavne samostane u Novoseliji od kojih je ,kasnije,napravljena Ferhadija.Ponajprije sam protiv lazljivaca i sovinista koji prodaju lazni patriotizam preko ledja sugradjana i pljujuci druge narode i vjere.

 4. За разлику од већине која не размишља и чије су реакције плод караџићевско-ћосићевско-милошевићевске дресуре, ја мислим да су Хрвати овим себи забили жесток аутогол.
  Елем, основни постулат комунистичке теорије нација у Југославији је био да Хрват може бити само католик, а да Србин може бити само православац (ту је и наша Света, Саборна и Апостолска Црква напправила тешко сагрешеније). Том теоријом су комунисти покушавали оспорити чињеницу да су до 2. свјетског рата Срби-католици чинили већину у Дубровнику, да су били знатно заступљени у Далмацији и Лици. Нажалост, Срби су масовно прихватили ту теорију. Захваљујући овим приглупим србомрсцима та теорија је је срушена управо тамо гдје је и настала и отворила пут да поново легитимизујемо Србе католике и Србе мухамеданце, јер за то итекако имамо историјских основа, за разлику од постојања некаквих ортодоксних Хрвата.

  Овдје на Фронталу сам много пута писао о овим односима и појавама, а било је мало оних који су то разумјели.

 5. magnaterra, 28.12.2012. 20:12:42

  Управо сте себе описали. Другима придајете своје карактеристике. Баш то сам и хтјела да кажем.

  Симо П. Ороз, 29.12.2012. 09:30:56

  Симче, нема ту више никакве легитимизације. План је једноставан. По узору на ЦГ преузети имовину и завршити са преосталих пар процената по рецепту дружине из четрдесетих.

  Нажалост, мада нисам нешто пратила шта се дешава, мислим да нико није реаговао.

 6. Овдје се ради о довршетку хрватског-уташског пројекта геноцида над Србима, затирање националног индентитета код Срба који су некад чинили већину у Далмацији и далматиснком загорју!
  Ово везе нема са религијским основама нити са конфесионалном припадности, довољно је да у први мах да се православци прогласе хрватима православне вјере, а после тога је све сасвим свеједно до кад ће то трајати и кад ће се та „новотарија“ уклопити у постојећу ватиканску!
  http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1033/tekst/hrvatska-pravoslavna-crkva-avet-iz-proslosti/

  Авети прошлости попут ове комуњаре симаге неписменог ороза не би требали да се јављају по овом питању, јер су они одавно дио тог хрватског пројекта! Трећину покрстити!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *