Против електорског избора

Како стиже све више гласова из Федерације о прихватљивости електорског начина избора чланова Предсједништва БиХ, то Република Српска треба да буде све опрезнија, сматра Рајко Васић, извршни секретар СНСД. Чак и када би електорски начин избора одговарао Српској, не треба да јој одговара унификација избора. Српска мора да задржи директан избор и члана Предсједништва и […]

среда, март 13, 2013 / 13:36

Како стиже све више гласова из Федерације о прихватљивости електорског начина избора чланова Предсједништва БиХ, то Република Српска треба да буде све опрезнија, сматра Рајко Васић, извршни секретар СНСД.

Чак и када би електорски начин избора одговарао Српској, не треба да јој одговара унификација избора. Српска мора да задржи директан избор и члана Предсједништва и Предсједника Републике јер се на тај начин презентује и испуњава њена дејтонска сувереност.

Али потенцијална опасност прихватања оваквог начина избора пуно је већа због могућности легализовања политичких манипулација како се догодило и у „случају Комшић“ када је у два мандата потпуно уставно понижен један од три конститутивна народа у БиХ.

Електорско гласање и веома опасно дијељење Републике Српске на електорске изборне једнице треба гледати и у свјетлу „првомартовских“ иницијатива за пријаву пребивалишта јер је могуће да су те двије активности синхронизоване.

Електорски начин гласања је прије подвала Српској него рјешење. Јер до сада ни један приједлог, одлука или наметање није ишло у корист Републике Српске него увијек у корист унитарне БиХ, стоји у саопштењу СНСД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *