Просвјетари не одустају од штрајка

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић је рекао да овај синдикат не одустаје од раније одлуке да 21. јануара, односно почетком другог полугодишта, ступи у штрајк до испуњавања захтјева. Министар просвјете и културе Српске Антон Касиповић рекао је да ће упознати Владу са ставовима представника Синдиката образовања, науке и културе Српске […]

субота, децембар 22, 2012 / 16:33

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић је рекао да овај синдикат не одустаје од раније одлуке да 21. јануара, односно почетком другог полугодишта, ступи у штрајк до испуњавања захтјева.

Министар просвјете и културе Српске Антон Касиповић рекао је да ће упознати Владу са ставовима представника Синдиката образовања, науке и културе Српске о штрајку и да ће преговори бити настављени.

Касиповић је рекао да је данашњи састанак са представницима Штрајкачког одбора гранског синдиката одржан с обзиром да је према Закону о штрајку обавезан почетак преговора, те додао да су захтјеви синдиката од раније познати.

"Чуо сам аргументе синдиката и упознао сам их са приједлогом одлуке о минималним условима рада и очекујем да се синдикат о томе изјасни. О томе ћу да информишем Владу и да наставимо даље преговоре", рекао је Касиповић.

Он је навео да нема компетенција нити могућности да се децидно изјасни о приједлозима синдиката, већ да је његово да о томе упозна Владу Српске.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић је рекао да овај синдикат не одустаје од раније одлуке да 21. јануара, односно почетком другог полугодишта, ступи у штрајк до испуњавања захтјева.

Милић је рекао новинарима након састанка са Касиповићем да се главни захтјев овог синдиката односи на враћање цијене рада на 110 КМ, како не би дошло до смањења плата за 10 одсто.

Он је истакао да су дати конкретни приједлози Влади Српске, гдје би се могло наћи додатних 56 милиона КМ, како би се испунио услов за тражену цијену рада, наглашавајући да овај синдикат не признаје владину одлуку о минимуму процеса рада.
Члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Димитрије Ћеранић рекао је да има новца за тражену цијену рада.

"Срамотно је рећи да 56 милиона КМ недостаје у буџету од скоро двије милијарде КМ. Тај износ је 2,5 одсто од буџета, и то је на нивоу статистичке грешке", рекао је Ћеранић, додајући да је синдикат дао двадесетак конкретних приједлога за изналажење тих средстава.
Он је истакао да ће овај синдикат одбацити владину уредбу о минимуму процеса рада, јер за њу нема законске основе.
Према одлуци Владе Српске, минимум процеса рада у образовању подразумијева да школски час, умјесто редовних 45 минута, траје 30 минута.
Синдикат образовања, науке и културе је 15. децембра донио одлуку о ступању у штрајк 21. јануара са потпуним прекидом наставе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *