Пронађена олупина Колумбовог брода Санта Марија?

Више од пет вијекова пошто је брод Кристофера Колумба Санта Марија потонуо у водама Кариба, археолози вјерују да су пронашли његове остатке у близини сјеверне обале Хаитија. Уколико се испостави да су у праву, како пише "Индипендент", биће то једно од најважнијих поморских археолошких открића. "Сва географска, подводна топографија и археолошки докази снажно указују на […]

уторак, мај 13, 2014 / 15:12

Више од пет вијекова пошто је брод Кристофера Колумба Санта Марија потонуо у водама Кариба, археолози вјерују да су пронашли његове остатке у близини сјеверне обале Хаитија.

Уколико се испостави да су у праву, како пише "Индипендент", биће то једно од најважнијих поморских археолошких открића.

"Сва географска, подводна топографија и археолошки докази снажно указују на то да је ово олупина главног Колумбовог брода "Санта Марије", рекао је вођа експедиције и један од најбољих подводних археолога у САД Бери Клифорд.

"Влада Хаитија нам је изванредно помогла и сада морамо да наставимо да радимо са њима како бисмо спровели детаљна археолошка истраживања и извукли олупину", рекао је он. До сада Клифордов тим спровео је неинвазивно истраживање локалитета – мјерења и фотографисања.

Идентификовање брода као "Санта Марије" постало је могуће захваљујући открићима другог тима археолога 2003. који су лоцирали остатке Колумбове тврђаве у близини. Уз податке о локацији и записе из Колумбовог дневника, Клифорд је успио да процијени гдје се олупина налази.

"Увјерен сам да ће извлачење олупине пружити прве праве поморске археолошке доказе о Колумбовом открићу Америке", рекао је Клифорд и додао да ће олупина играти велику улогу у привлачењу још туриста на Хаити.

Клифорд је, иначе, открио и извадио на површину први прави пиратски брод – "Вајду" а недавно је открио и брод капетана Кида у близини Мадагаскара.

"Санта Марија" изграђена је у другој половини 15. вијека у Сспанији. Колумбо је 1492. изнамио брод и отиснуо се преко Канарских острва у потрагу за новим путем за Азију. После 37 дана наишао је на Бахаме. Десет недеља касније "Санта Марија" са Колумбом на броду отпловила је и насукала се на гребен у близини обале Хаитија.

Колумбо је ту потом изградио тврђаву и оставивши многе људе да је чувају са преостала два брода се вратио у Шпанију да поднесе извјештај краљу Фердинанду и краљици Изабели.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *