Промијењено рјешење – биће угља за Угљевик

Влада Рeпублике Српске је на данашњој сједници измјенила рјешења о утврђивању јавног интереса за додјелу концесије за коришћење угља на лежиштима „Богутово Село“ и „Угљевик Исток“ и лежишту „Угљевик Исток 2“, наводи се у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС. Овим измјенама се практично гарантују довољне количине угља за несметан и сугуран рад […]

петак, март 15, 2013 / 17:27

Влада Рeпублике Српске је на данашњој сједници измјенила рјешења о утврђивању јавног интереса за додјелу концесије за коришћење угља на лежиштима „Богутово Село“ и „Угљевик Исток“ и лежишту „Угљевик Исток 2“, наводи се у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Овим измјенама се практично гарантују довољне количине угља за несметан и сугуран рад Рудника и Термоелектране Угљевик и то у продуженом вијеку трајања до 2039. године.

Дакле, данашњим рјешењем угљевички угљени басен је рударски оконтурен тако да је од постојећих локалитета формирано лежиште „Богутво село и Угљевик Исток“ које располаже са 46,7 милиона тона експлоатационих резерви угља, што је у потпуности у складу са захтјевима и интересима РиТЕ Угљевик.

Подсјећамо , да је Министарство индустрије, енергетике и рударства, у циљу ефикасног управљања и рационалног кориштења минералних ресурса Републике Српске, ангажовало Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду да изврши израду експертизе о стању резерви угља на лежишту „Богутово Село“ и „Угљевик Исток.“

Експертиза је научно и стручно показала да ново окунтуривање поменутих лежишта ни на који начин не угрожава рад постојеће термоелектране, као ни функционисање евентуално будућих инвеститора, стоји на крају саопшења.

Синдикат тражио привилеговано кориштење угља

Радници Рудника и Термоелектране Угљевик /РиТЕ/, окупљени данас пред управном зградом компаније, поручили су свим одговорним да се концесије за лежиште угља "Угљевик–Исток" морају додијелити РиТЕ Угљевик.

Предсједник Синдикалне организације РиТЕ Угљевик Бранко Ђурђевић рекао је на збору неколико стотина радника да се неће дозволити ни дијељење концесије и истовремени улазак два извођача на овај коп, што, према његовим ријечима, новим закључком заговара Надзорни одбор предузећа.

Ђурђевић је рекао да је присуствовао састанку на коме је управа ублажила закључак, којим се раније искључиво тражило да угаљ "Угљевик–Истока" буде додијељен РиТЕ Угљевик.

Он је додао да се као разлог наводи старост РиТЕ која може да ради до 2039. године, што Ђурђевић и радници одбацују као образложење.

"Ако се правилно и редовно одржва, РиТЕ може да ради и стотину година", тврди синдикални вођа компаније са више од 1.600 радника.

Ђурђевић подсјећа да је "Угљевик–Исток" налазиште са 55 милиона тона угља, што је довољно за рад РиТЕ наредних 27 година, са садашњим просјечним кориштењем два милиона тона угља годишње.

На копу у Богутову селу, који је још у експлоатацији, остало је 15 милиона тона угља, што је залиха за наредних осам година рада РиТЕ Угљевик.

"РиТЕ може да ради и храни овај народ још 35 година и нико нема право да налазиште угља даје неком другом", поручио је Ђурђевић.

Повезано:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *