Пројекат наводњавања тежак два милиона: За више воћа у братуначком крају

Представници општине Братунац, у сарадњи са савјетима свих 27 мјесних заједница, прикупили су податке који су потребни за израду пројекта наводњавања засада јагодичастог и дрвенастог воћа на цијелом подручју Братунца. Вриједност пројекта је око два милиона марака, а финансираће га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Међународног фонда за […]

уторак, март 25, 2014 / 20:03

Представници општине Братунац, у сарадњи са савјетима свих 27 мјесних заједница, прикупили су податке који су потребни за израду пројекта наводњавања засада јагодичастог и дрвенастог воћа на цијелом подручју Братунца.

Вриједност пројекта је око два милиона марака, а финансираће га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД и општине.

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић рекао је данас новинарима да у том пројекту финансијски учествује и општина са 15 одсто средстава, те да су формирана два тима која ће сачинити и предати ресорном министарству пројекат до 1. маја.

Он је прецизирао да ће начелници општинских одјељења за привреду и просторно уређење са стручним тимовима, а на основу прикупљених података са терена о пољопривредним домаћинствима и броју засада јагодичастог и дрвенастог воћа, урадити пројекат наводњавања у наредних мјесец дана.

Према његовим ријечима, пројекат ће се састојати из двије фазе. "Прва ће се односити на наводњавање на подручју свих мјесних заједница, а друга на подјелу око милион садница воћа у наредне двије године", рекао је Млађеновић.

Према његовим ријечима, обавеза пољопривредних произвођача и мјесних заједница је рјешавање имовинских односа и прихватање набавке и кориштења система "кап по кап", који нису обухваћени овим, него другим пројектом који ће бити реализован уз финансијску подршку ресорног министарства, Развојног програма УН и Јапанске агенције за међународни развој.

Говорећи о значају пројекта наводњавања у овој општини, Млађеновић је нагласио да је Братунац један од највећих произвођача малине у Републици Српској, а да се након инсталисања система за наводњавање очекују још бољи приноси и квалитет воћа, те проширење засада.

"Планирамо да у наредне три године повећамо годишњу производњу малине са 1.500 тона на 3.000 тона. Имамо подршку ресорног министарства Републике Српске, као и међународних организација које дјелују на овом подручју", истакао је Млађеновић.  0 КОМЕНТАРА

  1. A koliko miliona za fabrike prerađivačke prehrambene industrije. Država se ne bavi privrdom iindustrijom, tako ja najlakše, rasprodavati, zaduživati, ubirati poreze i ništa ne raditi, neka narod pomre na ulici bez fabrike. Oni to neznaju raditi. Oni su se dokopali vlasti da bi prosvojili ono što je nador 50 godina mukotrpno stvarao, a ne da bi se bavili industrijom. Vlast je naordu oduzela mogućnost bavljenja privredom, vlast je strni plaćenik jer je finansira MMF jer ne zna da radi i bavi se razvojem privrede, nemaju prvo više zaduživati ovaj narod i rasprodavati prirodne resurse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *